Izvor: KURIR
08.06.2024 u 09:14
0

DETALJAN PROGRAM SVESRPSKOG SABORA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: Pet „migova“, 10.000 ljudi, moleban i veličanstveni vatromet!

Ključan element važnog dana za naš narod biće umetnički program na Trgu republike uz učešće 48 kulturno-umetničkih društava i čak 2.500 igrača

Svesrpski sabor Srbije i Republike Srpske koji se danas održava u Beogradu okupiće oko 10.000 gostiju, što iz Srpske, što iz ostalih gradova Srbije, a ključni element je umetnički program na Trgu republike uz učešće 48 kulturno-umetničkih društava i čak 2.500 igrača.

Tokom centralne ceremonije srpsku prestonicu će nadletati pet „migova“, a ovaj važan i svečani dan započeće u 9.30 časova molebanom u Hramu Svetog Save. Na kraju dana biće upriličen veličanstveni vatromet na levoj obali Save.

Jedinstvo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović istakao je da je reč o velikoj i značajnoj manifestaciji kojom se želi prikazati i dokazati jedinstvo srpskog naroda sa obe strane Drine.

– Jedinstvo koje je usmereno ka zajedničkoj budućnosti, sudbini koju delimo, ali jedinstvo koje nije usmereno ni protiv koga drugog, kako u Srbiji, tako u Srpskoj ili bilo gde na Balkanu, jedinstvo koje nikoga ne ugrožava. Siguran sam da će to zaista biti jedna lepa i spektakularna manifestacija. To je čitav niz, desetine različitih aktivnosti – rekao je Starović.

Ukazao je i da će niz različitih, a u svakom smislu veoma značajnih dokumenata biti usvojen na zajedničkoj sednici dveju vlada u Palati Srbija u 12 časova.

– Čitava ideja se sastoji u tome da je sporazumu o specijalnim paralelnim vezama koji je davnih dana zaključen između Srbije i RS, a sve na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, na šta imamo pravo, potrebno udahnuti novu vitalnost, novu sadržinu – kazao je on.

Podsetio je da je ideja o saboru nastala kad smo počeli da se suočavamo s pritiscima u vezi sa rezolucijom o Srebrenici.

– Zaista smatram da svi politički problemi, političke turbulencije kojima, nažalost, svedočimo u prethodnim godinama u BiH proističu iz pokušaja za jednostranim izmenama Dejtona, koje se čine bez onoga što je nužno i neophodno, a to je konsenzus oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda – konstatovao je Starović.

Biće upamćeno

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić naveo je da „Srbi napokon dočekuju svoje ujedinjenje“.

– Ako i po čemu bude upamćena ova generacija i predsednik Srbije, biće po tome što je završeno vreme srpskih dezintegracija i dezintegracionih procesa i što su počeli i vek i vreme srpskih integracija, i što smo ušli u neku fazu kad smo postali svesni da smo kao narod dočekali mnoga oslobođenja, i od Turaka, i od Austrougara, Bugara, od fašista, nacista, ali sada napokon dočekujemo i to svoje ujedinjenje – napisao je na društvenoj mreži Iks.

Doček za zvaničnike RS Vrh Srpske stigao u Beograd

Uoči današnjeg svesrpskog sabora, u Beograd su juče stigli zvaničnici RS. Premijer Miloš Vučević i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić dočekali su u popodnevnim časovima na graničnom prelazu Sremska Rača premijera Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović i predsednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića.

Satnica

  • 09.30 – Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u Hramu Svetog Save
  • 11.00 – Sastanak predsednika Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika skupština Srbije i RS, predsednika vlada Srbije i Srpske i patrijarha Porfirija u Palati Srbija
  • 12.00 – Zajednička sednica vlada u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika
  • 13.00 – Razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Srbije i RS
  • 13.10 – Izjave za medije predsednika Vučića i Dodika
  • 14.00 – Obilazak veterana iz Srbije i RS u Domu Garde na Topčideru
  • 17.00 – Centralno obeležavanje manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ na Trgu republike
  • 17.45 – Obilazak Narodnog muzeja
  • 21:00 – Vatromet iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter