Izvor: Kurir
11.06.2024 u 14:48
0

DOKTOR HITNE IZ ŠAPCA ZAINTRIGIRAO CELU SRBIJU! Svi se plaše punog Meseca

ŠABAC - Vikend je očekivano bio udaran. U poslednjih 24 sata bilo je malo iznad proseka. Nije neočekivan veći broj intervencija jer su nagle promene i velika vlažnost. Organizam ne može da se aklimatizuje tako brzo, posebno kod hroničnih pacijenata, ali nije neuobičajeno da i zdravi reaguju na ove vremenske prilike - rekao je doktor Jasmin Osmanović, načelnik službe Hitne pomoći u Šapcu, i objasnio kako se prilagoditi veoma toplim vremenskim uslovima.

Kako ljudi reaguju na visoke temperature, ali i kako se pripremiti za naglu promenu koja je najavljena u narednom period. On je govorio i o jednoj zanimljivoj temi – kako mesečeve mene utiču na nas.

KIŠA OBRADOVALA STANOVNIKE KANJIŽE: Lije kao iz kabla!

Vrućine i mesečeve mene

On je govorio i o vrućinama i promenama mesečevih mena.

– Povišena temperatura stvara nervozu, samim tim je pojačana i agresivnost. Ponekad ima i uticaja mesečevih mena. Svi se plaše punog Meseca, ali je mlad Mesec mnogo teži. Tako da se mi uvek pripremamo i ne iznenadi nas nikad. Nisu to neuobičajene stvari za nas, u hodu rešavamo situaciju na zadovoljstvo pacijenata i nas – zaključio je u emisiji „Uranak“ na televiziji K1, načelnik Hitne pomoći u Šapcu, Jasmin Osmanović.

Šta raditi kada su vrućine

– Kada su vrućine, savetuje se hidratacija, povećan unos tečnosti. Mora se prilagoditi ishrana. Treba unositi više svežeg voća i povrća, da hrana ne bude teška i masna. Treba svojim odevanjem da se prilagodimo vremenskim uslovima. Da štitimo glavu ako smo na otvorenom suncu, kapom ili šeširima. Postoje načini, ali i za pripremanje organizma za ovakve vremenske prilike treba i vremena. Ako to ne radimo na vreme, ne možemo ni za ovih par dana – naglašava.

Za danas je najavljena kiša i promena temperature, načelnik Hitne pomoći iz Šapca, savetuje:

„Ako postoji mogućnost da ne izlazimo u tom udarnom periodu od 11 do nekih 17 sati, ali ako ipak moramo, onda se savetuje isto hidratacija, hronični pacijenti moraju da piju svoju redovnu terapiju“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter