Izvor: Happy BSC
04.07.2021 u 10:08
0

DOKTOR ILIĆ OTKRIO ZA HAPPY TV: Komisija ne pravi razliku između KAVEZA I KREVECA?! Otkrivena POLITIČKA POZADINA JEZIVOG IZVEŠTAJA za socijalne ustanove

Ovog jutra gosti emisije „Dobro jutro Srbijo“ bili su stručnjaci:  Prof. dr Vladimir Ilić, direktor Visoke škole socijalnog rada; Docent dr Nataša Ljubomirović, psihijatar za decu i mlade i  Goran Rojević, dipl. defektolog, direktor Humanitarne organizacije „Dečije srce“. Oni su govorili o uslovima u institucijama za mentalno obolelu decu, odnosno, odgovarali na izveštaje koji su isplivali – kako se deca zatvaraju u kaveze, a mališani spavaju u fekalijama I urinu.

VAŽNO: 

VIDOVDAN OD SLAVLJA DO PROVOKACIJA! Srbija neće dozvoliti prekrajanje istorije

U „VIKEND JUTRU“ OTKRIVAMO: Ko stavlja decu u kaveze? Od kada je Delta soj virusa u Srbiji? Da li i ko smešta Jovičiću?

METEOROLOG TODOROVIĆ NAJAVIO: Očekuju nas vreli dani

KRAJ DRAME NA PROKLETIJAMA: Povređeni planinar prebačen u bolnicu

– Radi se o inicijativi o zaštiti osoba sa mentalnim invaliditetom. Ovde su korišćene mnogo teške reči. Svi mi koji imamo decu, onda ih držimo u kavezima – oni krevetac nazivaju kavez. Obišao sam sve te ustanove i u kontaktu sam sa tim ljudima. Činjenica je da treba raditi na unapređenju sistema, ali opaske i stavovi da Srbija ne čini ništa po tom pitanju – nije tačno, rekao je prof. dr Vladimir Ilić. 

– Moje mišljenje je da iza svega ovoga stoji politička pozadina – naglasio je on za Happy TV.

– Ja se svakodnevno susrećem sa decom koja imaju razne probleme, i u kontaktu sam sa socijalnim radnicima i mogu da kažem sve u superlativu. Uvek može bolje, i mi radimo na tome. Daleko od toga da usluge ne postoje. Naslovi su degutantni, rekla je dr Nataša Ljubomirović.

– Mene nisu naslovi dotakli, da jesu, istog trenutka bih bio u toj instituciji. Jako velika promena se pravi u našem društvu, ulaže se u te socijalne usluge. Samo beograd brine o 500 porodica. U saradnji sa UNIVEF-om, pa su mnoga deca sa smetnjama u razvoju našla hraniteljske porodice. Nijedno od te dece se nije vratilo u insistuciju. Tri i po godine noćenja sam imao u tim institucijama. Ne znam zašto piše kavez, nijedan kavez tamo nisam video. To su kreveci, ja imam četvoro dece, i oni imaju takve iste krevece, naglasio je Goran Rojević.

– U izveštaju postoji dosta stvari koje postoje – da je mali broj negovateljica. To jeste problem sistema, ali ti naslovi, loše o sistemu, da Srbiji ništa ne valja – to nije tačno. Zašto je izveštaj pisan godinu i po dana, zašto je sada isplivao? Ako krenemo od prvog njihovog izveštaja iz 2007. godine, za ovih 14 godina kažu da ništa nije urađeno. Uslovi su znatno poboljšani od tada. Nadležno ministarstvo, socijalna politika, postoje službe koje se ozbiljno bave nadzorom tih institucija – nije ovo Divlji Zapad. Jedino što treba insistirati jeste da nam treba više ljudi koji bi radili u tim institucijama, i veća ulaganja, rekao je  Prof dr Vladimir Ilić, direktor Visoke škole socijalnog rada, za Happy TV.

– Na osnovu mojih saznanja, Vlada je osnovala tim sa ljudima za socijalna pitanja. U taj isti tim su pozvani i predstavnici ove nevladine organizacije – a oni su odbili to. Razlozi su bili: da je rano, i da sada nije vreme za to. Taj izveštaj nije ni krojen u Srbiji, nego napolju, otkrio je dr Ilić. 

– Onoga trenutka kada je izašao prvi izveštaj pokrenulo se sa nizom aktivnosti. Počeli smo još sistematičnije da razmišljamo šta još da poboljšamo u kvalitetu života. Zahvaljujući našem boravku tamo 73 dece je napustilo instituciju, i našlo hraniteljsku porodicu. U svim većim gradovima Srbije sada postoje smeštaji za ugrožene porodice. Sada radimo i prevenciju, da dete ne mora da napusti porodicu i dođe u dom. Beograd je dobar primer, svake godine imamo po 50 novih porodica kojima pomognemo da deca ostanu u porodicama.

– Uglavnom iz porodica odlaze deca koja imaju teži razvojni poremećaj o kojima ne može porodica da se izbori. Ovakve usluge su jako važne, jer one pomažu porodici da istraje. Da imaju pomoć. 30 posto roditelja ranije umire, koji imaju dete sa razvojnim poremećajem. Hraniteljske porodice su isto krucijalne, jer deca opet rastu u porodici, rekla je dr Ljubomirović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter