Izvor: KOSOVO ONLINE
22.05.2024 u 09:10
0

EFEKTI REZOLUCIJE O SREBRNICE SU ZASTRAŠUJUĆI: Klica nametanja delikta mišljenja

Naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda Milan Gulić kaže da eventualno usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN neće imati pravno obavezujuće dejstvo, ali da je reč o “klici” nametanja delikta mišljenja koji neće doprineti pomirenju naroda Zapadnog Balkana.

Kada god vidim rezoluciju u kojoj se ograničava sloboda mišljenja i govora imam određenu rezervu o tome bez obzira da li je reč o zločinu u Srebrenici ili genocidu NDH ili bilo čemu sličnom. Sličan tip rezolucije Generalna skupština UN je usvojila i kada je u pitanju rat u Ruandi. Siguran sam da najveći deo sveta nema nikakvo mišljenje o tome niti to zna. I u ovom smislu, u najvećem delu sveta ta rezolucija ne bi imala nikakav značaj. Pitam se da li bi u nekom kraju sveta neko razmišljao zašto je proglašen 11. jul. Međutim, na ovom našem prostoru to ima određeni, veliki značaj i sigurno ne doprinosi pomirenju”, izjavio je Gulić za Kosovo onlajn.

NORVEŠKA PRIZNAJE PALESTINU: Premijer objavio važnu vest

 

On je dodao da bi bez obzira na činjenicu da ne proizvodi pravno dejstvo, usvajanje Rezolucije o Srebrenici moglo da utiče na zakonodavstva u pojedinim zemljama da se bilo kakva razlika u mišljenju o događajima u Srebrenici iz jula 1995. moglo podvoditi pod krivičnu odgovornost.

“I to je on klica, kada su takve rezolucije u pitanju, koja mi se nikako ne dopada. Pitanje karaktera zločina u Srebrenici, pitanje broja žrtava u Srebrenici je nešto što je predmet i sudskih i istoriografskih tumačenja i u prošlosti i u sadašnjosti i u budućnosti i kao takva je podložna razlici u mišljenju. Ukoliko usvojite rezoluciju koja se kasnije reflektuje na zakonodavstvo onda prosto imamo vrlo opasnu mogućnost da se razlika u mišljenju podvodi pod krivičnu odgovornost i to nikada nije dobro”, zaključio je Gulić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter