Izvor:
07.04.2019 u 12:05
0

FRANCUSKA: Makron želi da 7. april proglasi nacionalnim danom komemoracije žrtvama genocida u Ruandi!

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da 7. april proglasi nacionalnim danom komemoracije žrtvama genocida u Ruandi, saopšteno je danas iz kancelarije francuskog predsednika.

U Ruandi se danas obeleževa 25. godišnjica genocida nad 800.000, uglavnom pripadnika Tutsi naroda, ali i naroda Hutu, a što se dogodilo tokom 100 dana pokolja.

Makron neće prisustvovati današnjoj zvaničnoj komemoraciji žrtvama masakra, već će ga predstavljati Erv Bervil, pripadnik naroda Tutsi koji je preživeo pokolj i član je francuskog parlamenta.

Predsednik Ruande Paul Kagame optužuje Pariz da je bio saučesnik u krvoproliću u kojem su milicije Hutu ubile uglavnom pripadnike manjinskog naroda Tutsi ali i umerene pripadnike naroda Hutu.

Pariz je priznao greške u vezi ponašanja prema Ruandi, ali uporno negira optužbe da je Francuska obučavala milicije koje su učestvovale u masakru.

U francuskim srednjim školama počeće da se uči o genocidu u Ruandi od septembra 2020. godine.

Makron je, takođe, formirao na dve godine istražni tim koji treba da prouči ulogu francuske vojske u genocidu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter