Izvor: Tanjug
19.01.2022 u 16:05
0

Gojković potpisala „Čačak – Prestonica kulture Srbije“

 Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisali su danas ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2023. godine čime se zvanično kreće u realizaciju ovog projekta.

Ministarstvo kulture je izdvojilo za ovaj projekat 298,5 miliona dinara, a vrednost čitavog projekta je 500 miliona dinara.

Gojković je nakon potpisivanja ugovora i radnog sastanka posvećenog realizaciji ovog projekta istakla da je stručna komisija od 18 prijava gradova i opština širom Republike Srbije izabrala Grad Čačak za prestonicu kulture Srbije 2023. godine i potpisivanjem ugovora se ozvaničava početak čitavog projekta i njegova primena.

-Dogovorili smo danas da sama manifestacija započne prvim danom proleća 2023. godine. Mi sada već imamo iskustvo Novog Sada koji je Evrpopska prestonica kulture i možemo da merimo šta je bilo dobro, a šta su oteževajući faktori u sprovođenju čitavog ovog važnog projekta, budući da smo ceo ovaj projekat kreirali po ugledu na Evropsku prestonicu kulture i potrebu za decentralizacijom kulture u Srbiji- rekla je Gojković i dodala da je Grad Čačak poslednji predao svoju prijavu, ali da je ona od strane stručne komisije ocenjena kao najbolja, najsadržajnija koja omogućava široko učešće svih građana Čačka u ovom dobrom projektu.

Ministarka je istakla da će Čačak, sada kada je poneo ovu važnu i prestižnu titulu, zauvek ostati upisan na mapi naše države kao prva Prestonica kulture Srbije, koja će dobiti i nove programe, ali i nove infrastrukturne projekte, nove muzeje, galerije koji će trajno ostati svim građanima Čačka.

Gojković je ukazala da je zadovoljna konceptom Čačka za Prestonicu kulture Srbije i inovativnošću, koja se ogleda i osnivanjem novih muzeja kao što je muzej košarke, jer Grad Čačak može i mora da bude ponosan na 52 reprezentativca u košarci.

-Radujem se tome što će se Ministarstvo i Grad Čačak zajedno baviti ovim projektom godinu dana, ali se unapred radujem što ću iduće godine svakako imati prilike da u prvim danima proleća sa gradonačelnikom, svim ljudima koji se bave kulturom u ovom gradu, ali i šire otvorimo ovu značajnu manifestaciju -rekla je Gojković.

Ministarka je izrazila uverenje da će Čačak biti dobar primer prakse za sve buduće prestonice kutlure Srbije, koje će uslediti.

-Plan Ministarstva kulture je da svake godine raspisuje novi konkurs i da što više gradova Srbije učestvuje i dobije ovu prestižnu titulu, kako bi na kraju, posle nekoliko godina sprovođenja ovog projekta u pravom smislu reči imali decentralizaciju kulture na delu -poručila je Gojković, i istakla da je projekat značajan ne samo za kulturu, već i turizam i ekonomiju.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da će lokalne vlasti u okviru ovog projekta realizovati dosta aktivnosti, ali i raditi na infrastrukturnim projektima u ukupnoj vrednosti od pola milijarde dinara, od čega Ministarsto kulture i informisanja finansira 298.5 miliona dinara, dok će ostatak finansirati grad Čačak i privreda.

Todorović je istakao da im je želja da, osim svih tradiocionalnih kulturnih dešavanja koji se održavaju u ovom gradu decenijama, uspostave nove vrednosti kroz nova dva muzeja – Muzej košarke i Etnografski muzej koji će biti posvećen Velikom ratu, jer je po njegovoj oceni to dug prema našim junacima iz Prvog svetskog rata.

-Sada je na nama da opravdamo ovu laskavu titulu velikim radom i pregalaštvom svih učesnika- zaključio je gradonačelnik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter