Izvor: SRBIJA.DANAS
07.10.2024 u 21:45
0

JEDAN DONOR SPASIO PET ŽIVOTA: Srce presađeno u Institutu Dedinje, bubrezi u Nišu, rožnjače u Beogradu

Pad sa visine bio je koban za muškarca (54) iz Niša, a zahvaljujući pristanku njegove porodice da bude donor, petoro pacijenata dobilo je šansu za novi život.

Tokom proteklog vikenda u niškim i beogradskim zdravstvenim ustanovama obavljeno je pet transplantacija organa zahvaljujući jednom donoru.

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje u subotu je obavljena transplantacija srca. Lekari kažu da se pacijent odlično oseća, da očekivano teče postoperativni tok i da očekuju da će za dve do tri nedelje kući.

Organ je dobio pacijent iz okoline Beograda, koji je imao srčanu slabost u završnoj, terminalnoj fazi.

– Uspeli smo da uradimo dobar posao. Pacijent (51) se oseća odlično, postoperativi tok je dobar. Pacijent je muškarac, donor je muškarac, slične su starosne dobio – kaže za Euronews Srbija dr Saša Borović, kardiohirurg i načelnik Centra za srčanu slabost u Institutu Dedinje.

Pacijent koji je dobio srce u poslednjih pola godina šest put je bio na bolničkom lečenju zbog srčne slabosti. Može se reči da je organ za njega stigao u poslednjem momentu.

– Njegova osnovna bolest je srčana slabost i to u svojoj završnoj, terminalnoj fazi. U poslednjih šest meseci šest puta je bio na bolničkom lečenju zbog srčane slabosti i popuštanja srca – naveo je on.

Inače, program transplantacije srca u Institutu Dedinje ponovo je zaživeo ove godine nakon 30 godine pauze. Polovinom avgusta srce je dobio pacijent (34) iz Blaca, koji je imao težak oblik kardiomiopatije. Pre godinu i po dana ugrađen mu je defibrilator kao svojevrsni most ka transplantaciji srca dok se ne pojavi organ.

Donor iz Niša

U beogradskim zdravstvenim ustanovama obavljene su i dve transplantacije rožnjače, dok su dve transplantacije bubrega obavljene u UKC Niš.

U UKC Niš kažu da je donor pacijent iz te zdravstvene ustanove. U eksplantaciji organa, učestvovali su kardiohirurzi IKVB „Dedinje“, oftalmolozi UKC Srbije, kao i urolozi, vaskularni hirurzi i anesteziolozi UKC Niš. Nakon obavljene transplantacije bubrega, pacijenti se neprekidno prate od strane niških nefrologa.

– Zahvaljujući ogromnoj hrabrosti, ljudskosti i empatiji porodice donora, neprekidnom radu čitavog tima za transplantaciju, počev od obrade i pripreme pa sve do realizacije i odlične organizacije i logistike Uprave UKC Niš, pet osoba dobilo je šansu za novi, kvalitetniji život. Donor je pacijent koji je u UKC Niš zbrinut zbog teških, višestrukih povreda zadobijenih nakon pada sa visine i bio je bez ikakvih izgleda za oporavak. Nakon pristanka porodice donirani su srce, oba bubrega i rožnjače – saopšteno je iz UKC Niš.

Koordinator niškog tima za transplantaciju, specilalista anesteziologije, dr Goran Milošević kaže da je u doba korone usporen, skoro zaustavljen program kadaveričnih transplantacija, a da je ceo postupak obavljen tokom vikenda- eksplantacija i transplantacije organa, dokaz da se situacija polako normalizuje, kao i da je čitav tim uvek spreman.

– Moram da naglasim i da posebnu pažnju skrenem upravo na čitav proces obrade i pripreme, od čega su najbitnije porodice potencijalnih kadaveričnih donora i razgovor sa njima, koji su u ovakvim trenucima naravno jako emotivni. Potrebno je da im uz potpuno razumevanje za njihova osećanja, objasnite, da će njihov pristanak za doniranje organa člana porodice, koji se u tom trenutku nalazi u jako teškom stanju i bez šansi za oporavak, za nekog drugog biti možda jedina šansa za preživljavanje – pojašnjava koordinator, dr Milošević, a navodi se u saopštenju te ustanove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter