Izvor: ARAB NEWS
21.03.2024 u 16:25
0

BUBREG SVINJE U ŽIVOM PACIJENTU: Američki hirurzi prvi u svetu transplantirali svinjski bubreg

Tim hirurga je po prvi put uspešno transplantirao genetski modifikovani bubreg svinje živom pacijentu, saopštila je u četvrtak američka bolnica.

Četvoročasovna operacija izvedena je u subotu na 62-godišnjem muškarcu koji boluje od završnog stadijuma bolesti bubrega, saopštila je Opšta bolnica u Masačusetsu (MGH).

AKO VOLITE PILETINU, OVO MORATE DA ZNATE: Često je imate na trpezi, ali pluća i koža su PUNI BAKTERIJA I PARAZITA

„Procedura označava veliku prekretnicu u potrazi za obezbeđivanjem lakše dostupnih organa pacijentima“, navodi se u saopštenju bolnice.

Nedostatak organa je hroničan problem širom sveta, a bolnica u Bostonu saopštila je da je samo u MGH-u na listi čekanja više od 1.400 pacijenata za transplantaciju bubrega.

„Nadamo se da će ovaj pristup transplantaciji ponuditi spas milionima pacijenata širom sveta koji pate od zatajenja bubrega“, rekao je dr Tacuo Kavai, član tima koji je izveo operaciju.

Bolnica je saopštila da je svinjski bubreg korišćen za transplantaciju genetski uređen da bi se uklonili štetni svinjski geni i dodali određeni ljudski geni.

Bolnica je saopštila da se pacijent, Ričard Slejman iz Vejmuta u Masačusetsu, „dobro oporavlja u MGH i očekuje se da će uskoro biti otpušten.

Slejman, koji boluje od dijabetesa tipa 2 i hipertenzije, dobio je transplantaciju ljudskog bubrega 2018. godine, ali je počeo da otkazuje pet godina kasnije i on je bio na dijalizi.

Slejman je rekao da je pristao na transplantaciju svinjskog bubrega kao „ne samo kao način da mi pomogne, već i kao način da pruži nadu hiljadama ljudi kojima je transplantacija potrebna da prežive“.

Slejman je crnac i bolnica je saopštila da bi procedura mogla biti od posebne koristi za etničke manjine koje pate od visoke stope bolesti bubrega.

„Ova zdravstvena nejednakost je bila meta mnogih inicijativa nacionalne politike više od 30 godina, sa samo ograničenim uspehom“, rekao je Slejmanov nefrolog, dr Vinfred Vilijams.

„Obilno snabdevanje organa kao rezultat ovog tehnološkog napretka moglo bi da ide daleko da se konačno postigne zdravstvena jednakost i ponudi najbolje rešenje za otkazivanje bubrega – bubreg koji dobro funkcioniše – svim pacijentima kojima je to potrebno“, rekao je Vilijams.

Transplantacija organa iz jedne vrste u drugu je rastuće polje poznato kao ksenotransplantacija.

Svinjski bubrezi su prethodno bili presađeni pacijentima s moždanom mrtvim, ali Slejman je prva živa osoba koja je dobila jedan.

Svinjska srca su nedavno presađena dvojici pacijenata u Sjedinjenim Državama, ali su oba preživela manje od dva meseca.
st

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter