Izvor: Kurir
09.05.2024 u 13:36
2

KARDIOLOG OTKRIVA KAKO DA SNIZITE KRVNI PRITISAK: 4 koraka su ključna u borbi sa hipertenzijom

Najčešća kardiovaskularna bolest i bolest uopšte je povišeni krvni pritisak, a zbog naglih promena vremena poslednjih dana simptomi znaju da budu još izraženiji.

Prim. dr Živan Dimitrijević, internista – kardiolog naglašava da su smetnje sa srcem mahom nasledne, ali ih je moguće odložiti i ublažiti ako smo vitki, fizički aktivni, manje smo pod stresom…

Prvi simptomi

– Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, visok krvni pritisak podrazumeva vrednosti gornjeg (sistolnog) pritiska veće od 140 i donjeg (dijastolnog) veće od 90. To je najčešća kardiovaskularna bolest i uopšte bolest svuda u svetu. Kada sam pre 45 godina počinjao svoju medicinsku karijeru procenjivalo se da je učestalost oko 30 odsto kod odraslog stanovništava, ali je ona u međuvremenu, prema mojoj proceni, skočila na oko 50 odsto. Na to je sigurno uticao stres, kao i užurban i nezdav način savremenog života – kaže prim. dr Živan Dimitrijević.

Pritisak i holesterol

Holesterol i visok krvni pritisak nisu vezana igra, objašnjava kardiolog. Sam po sebi holesterol i masnoće ne podižu pritisak, ali kada se udruže s pritiskom, onda stvaraju problem celom organizmu. Onda indirektno postaju „tim“ za oboljevanje srca i mozga.

Ako i vi spadate u ovih 50 odsto potencijalno ugroženih, ne čekajte prve simptome, već sa navršenih 40 godina života jednom mesečno, kod kuće, izmerite pritisak, savetuje doktor.

– Kada ljudi i otkriju da imaju visok krvni pritisak, često izbegavaju odlazak kod lekara zbog straha od loših vesti. Bez merenja, prvi znak koji ukazuje na hipertenziju je glavobolja, posebno potiljačna, potom vrtoglavica, blage smetnje s vidom i ukočen vrat. Interesantno je i to da osobe koje nose naočare za korekciju vida češće imaju povišen krvni pritisak u poređenju sa ostalima – naglašava kardiolog.

Četiri osnovna koraka

Pritisak možete sniziti uz nekoliko jednostavnih promena načina života, a prvi je da stanete na vagu, poručuje doktor.

– Ako je vaš indeks telesne mase veći od preporučenog, obavezno skinite kilažu. Takođe, smanjite unos soli, ali je nemojte izbaciti potpuno, jer je važan mineral koji gubimo kroz znojenje i mokrenje. Dakle, nemojte preterivati sa solju, kao što to često rade za osobe sa hipertenzijom, što je statistički potvrđeno – objašnjava Prim. dr Živan Dimitrijević.

Kada posetiti lekara

Jednom mesečno posle navršene 40. godine izmerite pritisak, a ako bilo kada tokom merenja ustanovite visoke vrednosti, sledećih mesec dana meritite pritisak svaki dan u isto, određeno vreme. Ukoliko se u tih mesec dana tri puta desi da je pritisak povećan, kardiolog savetuje da obevazno posetite svog izabranog lekara.

Treća bitna stvar je kretanje, odnosno fizička aktivnost. Njen nedostatak je izdvojen kao posebnan uzrok za sve kardiovaskularne bolesti i to je postala bolest moderne civilizacije.

– Preporučuje se kontinuirana, dozirana aktivnost, nema potrebe da vežbate za Olimpijadu, jer vrhunski sport nije zdrav. Treba da budemo aktivni tako što ćemo da uposlimo što veće grupe mišića istovremeno, pešačimo, radimo sitne vežbice i slično… i to svakog dana – savetuje kardiolog i dodaje:

– Za osobe sa povišenim nivoom šećera u krvi, važno je regulisati ovaj faktor rizika jer utiče na normalizaciju krvnog pritiska. Ovo su neki osnovni koraci koje svako može da preduzme, ne mora čak ni da ide kod lekara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “KARDIOLOG OTKRIVA KAKO DA SNIZITE KRVNI PRITISAK: 4 koraka su ključna u borbi sa hipertenzijom”

  1. Nije loša ova vežba , ja sam je probala, mada su mi malo kolena posle toga stradala ali je vežba dobra, objavili su je u novinama Informer pre neki dan . Evo šta da radite ..na primer dok gledate televiziju ustanite na 60 sekundi i probajte da skačete tih 60 sekundi u visinu sa podizanjem ramena dok idete u visnu i disanjem pravilnim da izdišete dok se spuštate na dole prilkom svakog skoka , 60 sekundi nije mnogo. ko je straiji može i za kraće vreme da skače , važno je da skačete gore dole, ramena gore dole i uzdisanje dok idete na gore a izdisanje na dok idete na dole .
    Posle sam otišla na taj sajt , taj čovek Majk Čeng koji ovo preporučuje ima divne vežbe , pogotovu ima jednu dobru sa samoudaranjem pogledajte je , čim ustanete probajte tu vežbu , razmrdaće vam se celo telo , sve će da vam prostruji kroz telo .
    Usput da kaže, danas sam bila u gradu posle dužeg vremena i kod Vojske sam primetila pano za divnu Izložbu , koja je na moju žalost tek u spremanju ali će trajati do 31 Maja i nju bi trebalo obavezno posetiti zbog tog divnog slikara , pre nekoliko godina , više godina , videvši njegovu sliku i kako je naslikao zemlju pod snegom u knjižari Geci Kon na prvom spratu , onom pravom Geci Konu Prosvetinom u Knez M. ne ovom sada , šta je ovo sada Bog te pitaj, treba da se vrati ta knjižara na ono staro kakva je bila , tada je ta knjižara imala dušu , elem, kada sam videla tada tu sliku od tog slikara ja sam odlučila da počnem da slikam, tako sam lepo naučila da slikam da sam kasnije sve slike prodala u Geci Konu a inače to sam oduvek želela ali sam radila sasvim drugi psoao . Nažalost sada tako nešto više kao što je ona starinska KNJIŽARA PROSVETINA GECA KON , ne postoji gde bi slikari i svršeni i nesvršeni prodavali (ako su bile lepe )svoje slike pa sam i prestala da slikam .
    Ali pogledajte te divne slike i kako taj sLikar po imenu Djuragic Dile Giga slika zemlju, pravu zemlju i ravnice Vojvodine i Srbije , slikar se zove Djuragic a izložba je u Centralnom domu Vojske Srbije u centru grada .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter