Izvor: HAPPYBSC
09.04.2024 u 12:13
0

FISKULTURA SPAŠAVA OD HIPERTENZIJE: Krvni pritisak najbolje snižavaju dve vežbe, otkriva studija

Kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska, studije su pokazale da aerobne ili kardio vežbe najbolje deluju. Ali nedavna istraživanja sugerišu da je vredno uključiti još jednu vrstu fizičke aktivnosti kao efikasno sredstvo za prevenciju i lečenje hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

Vežbe koje angažuju mišiće bez njihovog pomeranja, kao što su čučnjevi na zidu i plenk, mogu da budu najbolje za snižavanje krvnog pritiska, prema velikoj studiji objavljenoj prošle godine u British Journal of Sports Medicine.

Ovaj tip treninga je poznat kao izometrijski ili statički trening, prema klinici Mejo. Izometrijsko delovanje mišića se dešava kada se mišići kontrahuju, ali se ne menjaju vidljivo u dužini, a uključeni zglobovi se ne pomeraju, olakšavajući stabilnost tela. Izometrijske vežbe se mogu raditi sa ili bez tegova, oslanjajući se samo na sopstvenu telesnu težinu.

„Izometrijska vežba je najefikasniji način za snižavanje i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska“, rekao je koautor studije dr Džejmi O’Driskol.

Istraživači su pregledali 270 ispitivanja u kojima je učestvovalo 15.827 učesnika. Izometrijske vežbe su dovele do najvećeg smanjenja krvnog pritiska, a ispitivan je i efekat HIIT-a, aerobnih vežbi, dinamičkog treninga otpora i kombinacije poslednja dva.

„Smanjenje krvnog pritiska posle treninga aerobnih vežbi bilo je 4,49/2,53 mmHg, 4,55/3,04 mmHg posle treninga dinamičkog otpora, 6,04/2,54 mmHg posle kombinovanog treninga, 4,08/2,50 mmHg posle HIIT-a i 8,24/4 mmHg posle izo treninga“ navodi se u saopštenju za javnost.

Izvođenje čučnjeva uza zid (izometrijska vežba) bilo je najefikasnije za smanjenje sistolnog pritiska, a trčanje (aerobna vežba) je bilo najkorisnije za smanjenje dijastolnog pritiska, prenosi

Međutim, izometrijske vežbe su uglavnom bile najbolje za snižavanje oba elementa pritiska. Potrebno je više istraživanja da bi se tačno utvrdilo zašto bi izometrijska vežba mogla biti bolja za snižavanje krvnog pritiska od drugih vrsta vežbi, kažu autori.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter