Izvor: Happy BSC portal/24sedam.rs
22.01.2024 u 22:17
0

AFRIČKA KUGA BUKNULA U MAČVI: Eutanazirano oko 300 grla svinja

Mesto Banovo Polje i okolno područje u prečniku 10 kilometara proglašeni su za zaraženo i ugroženo područje.

Na jednoj farmi u mestu Banovo Polje, u Mačvi, posle skoro pola godine danas je potvrđen drugi slučaj afričke kuge svinja.

Po nalogu veterinarske inspekcije, po hitnom postupku, obavljena je eutanazija oko 300 grla – suprasnih krmača, nazimica, prasadi i tovljenika koja su angažovanjem mehanizacije i radnika JKP „Bogatić“ transportovana u kafileriju.

Mesto Banovo Polje i okolno područje u prečniku 10 kilometara proglašeni su za zaraženo i ugroženo područje.

Mačva je odolevala opasnom virusu od 10. avgusta prošle godine kada je registrovan prvi slučaj u mestu Crna Bara. Žarište je bilo oko 6 kilometara daleko od sela, ali su odmah preduzete preventivne mere u čijoj realizaciji je pomagala i vojska.

POČELO DRUGO POLUGODIŠTE: MUP apeluje na vozače da obrate posebnu pažnju u zonama škola

– Da bi se sprečilo širenje zaraze biće preduzete pojačane mere kontrole prometa svinja, kao i kontrola područja duž reka gde ima divljih svinja. Vlasnicima gazdinstava i farmerima je preporučeno da obavljaju dezinfekciju obora i farmi – saopšteno je u lokalnoj samoupravi.

Afrička kuga svinja se brzo prenosi, veoma je zarazna i neizlečiva bolest od koje zaražene životinje uginu ili po nalogu inspekcije budu ubijene što je velika ekonomska šteta za vlasnika iako Ministarstvo poljoprivrede isplaćuje nadoknadu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter