Izvor: Kurir.rs
20.12.2023 u 21:00
0

POJAČANA KONTROLA ZA PRAZNIKE: Ovo više neće moći da se unosi iz Srbije u Austriju

Kako bi se sprečilo unošenje afričke kuge svinja u Austriju, u narednim nedeljama sprovodiće se pojačana ciljana kontrola u putničkom saobraćaju.

STANJE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Evo gde se i koliko čeka

Cilj je da se kod putnika razvije svest o tome da je unošenje mesa iz zemalja van Evropske unije zabranjeno i podleže carinskoj kontroli.S obzirom na predstojeće praznike i s tim u vezi i putnički saobraćaj iz zemalja u kojima je ova pojava zabeležena, izričito se upozorava na opasnost od unošenja virusa u Austriju kroz transport svinjskog mesa odnosno prerađevina od svinjskog mesa, navodi se u saopštenju ambasade Austrije u Srbiji.

Pored divljih svinja, čovek je glavni prenosilac ove virusne infekcije, koja obično ima smrtni ishod po domaće svinje i divlje svinje, dok za čoveka ovaj virus ne predstavlja opasnost po zdravlje. Unošenje navedenih proizvoda (među njima su i termički neobrađena šunka, kobasice, mesni namazi itd) iz zemalja van Evropske unije je zabranjeno.

Unos iz zemalja članica Evropske unije dozvoljen je u količini za ličnu upotrebu u domaćinstvu, ukoliko je proizvođač predmetnu prerađevinu u zemlji proizvodnje podvrgao veterinarskoj kontroli u skladu sa propisima, što se očekuje od proizvoda dostupnih u redovnoj prodaji (npr. roba iz supermarketa).

Meso ili mesne prerađevine iz domaće proizvodnje, koji nisu podvrgnuti kontroli od nadležnih službi, predstavljaju veliki rizik, navodi ambasada Austrije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter