Izvor: Novosti
20.03.2024 u 22:06
0

STOMATOLOZI UPOZORAVAJU: Izbegavajte organske paste za zube, evo i zbog čega

Organski proizvodi poslednjih godina privlače pažnju onih koji žele da se hrane kvalitetnije i da budu sigurni da su namirnice koje koriste bezbedne. Međutim, nisu svi organski proizvodi dobri.

Stomatolog Nataša Vukadinović iz Doma zdravlja „Savski venac“ kaže da organske paste ne sadrže fluoride koji su bez dileme najmoćnije sredstvo u prevenciji karijesa:

– Kod klasičnih pasti za zube fluor je jedini označen kao lek, efikasno sprečava nastanak karijesa jer dovodi do jačanja zubne gleđi i pomaže u obnavljanju početnih oštećenja od kiselina koje stvaraju bakterije iz zubnog plaka.

Naša sagovornica ističe da je veoma bitno fluorisanje pijaće vode u prevenciji karijesa kod dece.

– Doza koja je poželjna je miligram po litri, a u našoj zemlji je ta doza oko 0,2 mg po litri. Tako da strah od prekomerne količine fluorida koji može izazvati fluorozu odnosno oštećenje zuba u periodu njihovog formiranja nije opravdan.

Organske, ili narodski rečeno prirodne paste imaju određene prednosti, ali samo kada su odrasli pacijenti u pitanju.

– Supstance od kojih se sastoje su organskog porekla, ne sadrže širok spektar sintetičkih sastojaka koji su zabranjeni za upotrebu u sertifikovanoj organskoj kozmetici – objašnjava dr Vukadinović. – Izdvojila bih ksilitol kao prirodni zaslađivač napravljen od brezine kore, smanjuje kiselost u ustima i obnavlja zubnu gleđ.

Kada je o deci reč, konsultacija sa stomatologom može pomoći roditeljima da izaberu najbolje četkice i paste uzimajući u obzir individulane potrebe detete i rizik od nastanka karijesa.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter