Izvor:
08.10.2018 u 09:42
0

JUNKEROVO UPOZORENJE: Bez EU perspektive na Balkanu prete novi sukobi!

Upozorenje predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da je tlo na Balkanu i dalje plodno za ratove ako ne bude bilo ozbiljne evropske perspektive treba ozbiljno da shvate svi – kako EU zvaničnici tako i državnici u regionu.

Junker je u austrijskom parlamentu apostrofirao opasnost od izbijanja novih ratnih sukoba, ukoliko bi državama Zapadnog Balkana bila "oteta" evropska perspektiva.

Tlo je i dalje plodno. Ako bi u tako komplikovanom regionu Evrope nastao utisak da ne mislimo ozbiljno sa evropskom perspektivom, onda ćemo kasnije, ili najverovatnije ranije, ponovo doživeti ono što smo imali tokom devedesetih godina – ukazao je Junker i dodao da na Balkanu "prošlost prethodnih, decenija, vekova, nije savladana".

Ipak, takvo upozorenje predsednik Srbije Aleksandar Vučić okarakterisao je kao "možda preterano".

Ne bih potcenio procene šefa evropske "vlade", koga smatram veoma ozbiljnim političarem. Ipak, mi ćemo čuvati mir, prelazićemo preko provokacija iz regiona, čuvaćemo i sebe i druge – naveo je Vučić.

S druge strane, ministar Ivica Dačić pak gotovo deli Junkerovo mišljenje.

Ideja evropskih integracija može odigrati pozitivnu ulogu na Balkanu, kao doprinos stabilnosti i smirivanju tenzija. Zato je i u interesu EU da Balkan bude deo evropskih integracija. Suštinski, Junker nije daleko od istine – naglasio je Dačić

Analitičar Dušan Janjić podvlači da je situacija u regionu zrela za "žuti alarm".

Junker je malo zakasnio sa tom izjavom pogotovo što je prethodnih godina u potpunosti zanemareno pitanje bezbednosti u regionu. Recimo, sve vreme dijaloga Beograd i Prištine niko se nije bavio pitanjem bezbednosti. Od 2015. godine imamo opstrukciju dijaloga, a samo ove godine imali smo ubistvo Ivanovića i hapšenje Đurića. Federika Mogerini je pokazala potpuno odsustvo osećanja za bezbednost na Balkanu – poručuje Janjić.

Kako kaže, oružani sukobi u regionu su pitanje nedelja, ako se upozorenja ne shvate ozbiljno.

Makedonija nije zatvorena priča, i dalje je Sandžak otvoren, u Hrvatskoj je situacija zaoštrena. A etno-nacionalizam balkanskih lidera nikako ne doprinosi smirivanju. Zato EU zvaničnici moraju da zadrže kontrolu – kaže Janjić.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter