Izvor: Kurir.rs
03.07.2022 u 19:52
0

KARDIOLOG ISTIČE ŠTA SE NE SME RADITI TOKOM TROPSKOG TALASA: Može se završiti kobno!

Toplotni talas trajaće do 5. jula, a lekari upozoravaju da se do tada uzdržavate od teških fizičkih aktivnosti jer možete dobiti toplotni, pa čak i srčani udar.

U Srbiji je juče bio najtopliji dan u ovoj godini sa izmerenih 38 stepeni u Banatskom Karlovcu, a za stepen ili dva niže temperature bile su u ostalim gradovima širom zemlje. Ovaj toplotni talas trajaće, prema najavama meteorologa, do 5. jula, a biće ih još nekoliko do kraja avgusta.

ALARMANTNI TROPSKI TALAS SA SOBOM NOSI I TESKOBE: Evo kako prepoznati i pomoći osobi koja je doživela TOPLOTNI UDAR!

Lekari upozoravaju da ovako paklene temperature negativno utiču na zdravlje dece, starijih ljudi i hroničnih bolesnika, ali u opasnosti su i svi oni koji se napolju late teških fizičkih aktivnosti, uključujući trčanje ili rad u bašti, jer na ovoj vrućini mogu dobiti srčani udar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Saveti: 

– U najtoplijem delu dana bez preke potrebe ne izlaziti iz kuće, a ako ste na to prinuđeni, nositi zaštitnu odeću, šešir, na otkrivene delove tela mazati kreme sa zaštitnim faktorom.

– Od jakog sunca možete dobiti opekotine i karcinom kože. Ako baš morate na sunce, šeširom zaštite lice i glavu, nosite odeću svetlih boja, od prirodnih materijala. Uvek koristite kremu za sunčanje s visokim faktorom koji štiti od UVA i UVB zračenja i uvek nosite flašicu vode sa sobom da ne dehidrate.

Izbegavajte težak fizički rad – Trčanjem, pranjem tepiha, zavesa, radom u bašti, podizanjem teških stvari i ostalim napornim fizičkim aktivnostima možete pregrejati telo.

Ne pijte energetska pića, alkohol i mnogo kafe.

Ovakvi napici sadrže iritant koji utiče na nervni sistem i škodi organizmu.

Ne prejedajte se.

Masna, teška i začinjena hrana poput pečenja, slanine, pite i slično dodatno povećavaju telesnu temperaturu.

Ne ulaziti naglo u vodu.

Kada je telo pregrejano, nagli ulazak u hladnu vodu je šok za organizam, usled kog može doći do srčanog udara.

Ne preterujte s klimom.

Rashladne uređaje ne podešavati tako da je u kući zimsko vreme, a napolju afričko leto. Treba je podesiti na sedam-osam stepeni razlike u odnosu na spoljašnju sredinu; ne ostavljati klimu upaljenu tokom noći u spavaćoj sobi.

Ne ulaziti u nerashlađena kola.Pre ulaska u automobil koji je dugo bio na suncu dobro ga rashladite da ne biste dobili toplotni udar.

Hronični pacijenti moraju uzimati redovnu terapiju i za svaku promenu zdravstvenog stanja javiti se nadležnom lekaru.

Savetuje se rehidriranje, tj. pojačan unos tečnosti da bi se sprečila dehidratacija usled pojačanog znojenja i gubitak elektrolita. U cilju adaptacije na visoke temperature neophodna je i lagana ishrana bazirana na voću i povrću, uz manje i češće obroke – kaže za medije kardiolog dr Slađana Božović Ogarević i dodaje da se po najvećim vrelinama nikako ne preporučuju teške fizičke aktivnosti kao što su trčanje, rad u bašti i slično.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter