Izvor: Blic.rs
14.01.2020 u 16:21
0

KIPAR: Podrška narodu i Crkvi u Crnoj Gori!

Podrška narodu i Crkvi u Crnoj Gori stigla je i sa Kipra. U crkvi Svetog Save, na inicijativu ambasadora Srbije Marka Blagojevića, služen je moleban na kome se okupila srpska dijaspora.

– Bez obzira na sve što je do sada urađeno u Crnoj Gori, molimo se Gospodu, da da mudrosti i ljubavi tamošnjim vlastima da u dijalogu sa Srpskom crkvom i drugim verskim zajednicama izvrše izmene nesrećnog zakona koji su doneli, za dobrobit svih verujućih u Crnoj Gori – istakao je pred okupljenima srpski ambasador na Kipru.

On je opisujući trenutnu situaciju u Crnoj Gori dodao da mora da spomene pretke i potomke:

– Moj sin koji ima devet godina i koji shodno svom dobu voli da citira rečenice iz filmova koji su mu dragi, uvek mi, kada čuje da bilo ko napadne srpstvo ili našu otadžbinu, citira reči Miloša Obilića, iz filma ”Boj na Кosovu”: ”Srbija nije šaka pirinča da je pozoba svaka vrana koju donese vetar”. Ja mogu da, vođen primerom svog sina, zaključim odgovorom Cara Lazara Bajazitu: “Tvoj poraz je u tome što ne vidiš u čemu je naša pobeda”.

Okupljeni Srbi u dijaspori interesovali su se za stav države kada je reč o događajima u Crnoj Gori.

– Vi ste pre nekoliko dana mogli da čujete stav Republike Srbije koji je izneo naš predsednik Aleksandar Vučić, a treba i da znate da je on u stalnom kontaktu i saglasju sa Patrijarhom Irinejom. Stavovi su da mi poštujemo državnost CG, ali da su usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti u CG direktno pogođeni interesi tamošnjeg srpskog naroda, da će Srbija naš narod u regionu podržavati desetostruko više, da smo sa Srbima u CG jedinstven narod i da nećemo nikom dozvoliti da nam uništi niti prošlost nit budućnost. Borićemo se istinom, ne oružjem, ne lažima, samo istinom – govori je ambasador Blagojević.

On je dodao:

– Republika Srbija se ne meša niti osporava državnost CG, naprotiv, stvaranje moderne crnogorske države, mislim da period 1796—1852, označava ujedno period poslednje srpske teokratije – dva duhovna i svetovna srpska vladara Sv. Petra Cetinjskog i Petra Drugog Petrovića Njagoša – ličnosti koje su svakako među najznačajnijima u našoj istoriji i kulturi, a o delu koje je Njagoš ostavio dovoljno je samo da kažemo da je zahvaljujući Gorskom Vijencu, srpskom Svetom Pismu, bespotrebno bilo šta dodatno objašnjavati o Кosovskom zavetu – poručio je ambasador Srbije na Kipru.

Inače, deci koja žive u Limasolu, a gde se nalazi i srpska ambasada na Kipru, ambasador je podelio juče i paketiće. Na novogodišnjoj proslavi bilo je osamdesetoro dece poreklom iz Srbije.

MILAČIĆ POSLAO SPEKTAKULARNU PORUKU! Evo kako je čestitao svim Srbima pravoslavnu Novu godinu! (VIDEO)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter