Izvor:
25.06.2024 u 21:51
0

MUP UPOZORAVA: Mogući odroni, pojava klizišta i bujičnih poplava

Delove Srbije tokom popodneva pogodile su jače padavine sa grmljavinom i gradom. Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP bili su angažovani na otklanjanju posledica padavina i to na uklanjanju palih stabala sa kolovoza na tri lokacije u Užicu u Lunovom Selu kao i na više lokacija u Ruđevom selu u Valjevu.

Takođe, pripadnici VSB Valjevo i Mionica, sedam vatrogasaca-spasilaca sa dva vozila i tri pumpe, bili su angažovani na crpljenju vode na teritoriji grada i Opštine Mionica, gde je usled veće količine padavina za kratko vreme i zbog nemogućnosti kišne kanalizacije da primi veliku količinu kiše, za kratko vreme došlo do ulivanja vode u podrumske prostorije i garaže ispod nivoa ulice na dve lokacije, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako dodaju, mogući su problemi u saobraćaju i transportu, kao i pojava odrona i klizišta, s obzirom na to da je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao narandžasti meteoalarm za utorak i sredu.

Meteoalarm je upaljen zbog  grmljavinskih nepogoda sa pljuskovima i gradom kao i većom količinom padavina za kratko vreme (od ≥ 20 l/m2 u periodu do tri sata). Radi se, kako kažu iz MUP-a, o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Zbog nevremena se, dodaju, može očekivati i izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama (problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima),

„Sektor za vanredne situacije MUP je dana 24. juna naložio preko organizacionih jedinica gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije da u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti najavljeno nevreme, preduzmu mere na sprečavanje i ublažavanje posledica od ekstremnih vremenskih pojava, kao i da preduzmu odgovarajuće preventivne mere“, navodi se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter