Izvor:
08.12.2016 u 16:05
0

Komšije su najgori neprijatelji u Srbiji: Poreska uprava puna prijava „CINKAROŠA“!

Na poziv Poreske uprave da prijave komšije koji izdaju stanove, a ne plaćaju porez, do sada se odazvao čak 231 građanin!

Toliko je, do sada, prijava stiglo preko “Poreskog alarma”, preko koga se na sajtu ove ustanove može prijaviti osoba za koju se sumnja da ostvaruje i ne prijavljuje ptihode na osnovu izdavanja u zakup nepokretnosti.

Kada je ova akcija najavljena, bilo je dosta polemike o tome koliko je potkazivanje komšija moralno. Iako je prijava anonimna, očigledno je da nije baš mnogo građana spremno da koristi ovaj mehanizam i da cinkari susede. Ne postoje precizni podaci o broju nekretnina koje se izdaju, ali u opticaju su brojke od 160.000 do 250.000 stanova.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da se po podnetim prijavama sprovodi postupak provere i utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti ispunjavanja poreske obaveze. Ako se u postupku utvrde nepravilnosti, poreskom obvezniku se nalaže da ih otkloni, pišu Večernje Novosti.

Odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisane su novčane kazne od 15 do 150 hiljada dinara za prekršaj fizičkog lica ako ne podnese poresku prijavu – navode poreznici.

– U okviru svojih kapaciteta preduzimamo kontinuirano aktivnosti u cilju utvrđivanja i naplatze ovih prihoda.

U Poreskoj napominju i da informacije o nesavesnim stanodavcima osim od komšija i podstanara, dobijaju i na osnovu sopstvenih saznanja, ali i od drugih državnih organa, institucija i organizacija. Ne navode, međutim, koliko stanodavaca je do sada kažnjeno i koji procenat prijava je bio opravdan.

Porez na prihod of zakupa stana iznosi 20 odsto od visine zakupnine na godišnjem nivou i plaća se kvartalno. Obveznik poreza na prihode od kapitala je dužan da podnese poresku prijavu najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o izdavanju nepokretnosti.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)
Foto:Twitter//TotalZbun

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter