Izvor: alo
24.06.2024 u 12:11
0

LISTA NAJTRAŽENIJIH FAKULTETA SE MENJA: Brucoši „poludeli“ za ovim smerovima

I ove godine mnogo mladih bi na studije stomatologije i medicine. Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu već ima više prijavljenih kandidata nego što ima slobodnih mesta.

Na većini državnih fakulteta prethodna nedelja bila je rezervisana za prijem dokumenata potencijalnih brucoša. Od danas počinje polaganje prijemnih ispita. Sudeći po prijavama, i dalje je najpopularnija psihologija, za sada na jedno mesto konkuriše pet kandidata. I dalje su popularni medicina, stomatologija i fakulteti koji školuju IT stručnjake.

I ove godine mnogo mladih bi na studije stomatologije i medicine. Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu već ima više prijavljenih kandidata nego što ima slobodnih mesta.

Dekan ovog fakulteta prof. Vladimir Jakovljević kaže da imaju 88 mesta za domaće studente na medicini, 84 na farmaciji i 24 na stomatologiji. Kvotu za strane studente će proširiti, piše RTS.

Na strukovnim studijama imaju dva smera – za fizioterapeuta i za strukovnu medicinsku sestru.

– Očekujem na osnovu svega onoga što smo mi uradili u prethodnom periodu, na osnovu interesovanja na takozvanim danima otvorenih vrata, da će konkurencija opet biti takva da ćemo imati privilegiju da izaberemo najbolje srednjoškolce – rekao je prof. Vladimir Jakovljević.

STIŽE NAM OSVEŽENJE: Evo kada i kom delu Srbije prete grmljavinske nepogode!

Isto se nadaju i na najpopularnijim fakultetima Univerziteta u Beogradu. Jer, mladi su praktični pa konkurišu i na dva srodna fakulteta, ili srodna studijska programa. Na našem najstarijem i najvećem univerzitetu ima mesta za 15.283 brucoša. Dve trećine su budžetska. Buduće akademce čeka 107 programa na 31 fakultetu. Zato profesori savetuju studente da se dobro informišu i procene koji im studijski programi odgovaraju.

Prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, kaže da će se uspeh iz srednje škole i sa prijemnog ispita bodovati isto kao i prethodnih godina.

– Ove godine, takođe, biće organizovani prijemni ispiti i kao i prethodnih godina računaće se ispit iz škole 40 odsto, uspeh na prijemnom ispitu 60 odsto, čime će se zaokružiti ta komponenta uspešnosti i upisa na fakultete – rekao je prof. Đokić.

Već posle prvog dana prijavljivanja, na pojedinim studijskim programima prijavljeno je više kandidata nego što ima slobodnih mesta. To su građevinarstvo na Građevinskom fakultetu, Softversko inženjerstvo na ETF-u, Informacioni sistemi i tehnologije na FON-u, stomatologija, farmacija, mikrobiologija i fiziologija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter