Izvor: Happy BSC
28.10.2021 u 14:15
0

LOGOPED NADA DOBROTA DAVIDOVIĆ U „SAVETNIKU“: Roditelji, radite sa decom od rođenja! Logoped ne može da reši sve probleme!

Svakog dana je sve više dece sa raznim odstupanjima u govoru i jeziku. Statistika je pokazala da čak 63 odsto dece školskog uzrasta ima problem sa govorom. 

Kad roditelji to primete, najčešće ne znaju kome da se obrate i ne znaju kad je pravo vreme da se potraži pomoć.

PROČITAJTE JOŠ: REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: Broj zaposlenih povećan za više od 60.000

Tada roditelji, u većini slučajeva, čuju „dobronamerne savete” rodbine koja navodi kao primer znane i neznane rođake koji su takođe imali probleme u ranom detinjstvu ali su ih kasnije spontano prevazišli.

Ti „saveti” najčešće uljuljkaju roditelje, tako da do prvog kontakta sa logopedom dolazi veoma kasno (tek pred polazak u školu u vidu obaveznog testiranja).

Nažalost, izgubljeno je dragoceno vreme.

Gost emisije „Savetnik“ bila je logoped Nada Dobrota Davidović. 

-Nažalost to su tačni podaci. Roditelji često zanemaruju taj problem kod dece i misle da će samo nestati. Misle da to nije tako upadljivo, ali niko se ne pita kako se to dete oseća koje ima problem u govoru. Svako drugo dete u prvom razredu ima problem ne samo u govoru nego i u ponašanju. Taj problem se vremenom uvećeava. Javlja se problem i sa učenjem. 

 Zanemarivanje problema otežanog govora kod dece je greška roditelja

-Roditelji misle da će to proći i zanemaruju da je njihova uloga u rešavanju ovog problema najvažnija.  Roditelj ima pravo da nešto ne zna, ali ima pravo da uz pomoć stručnjaka dobije adekvatne informacvije, savete i stimulacije od samog rođenja njihovog deteta. Beba ne govori, ali ona peva. To je starija funkcija od govora. Tako majka komuniciramo sa njom. Od rođenja se govori sa decom. Baš tada kreće i taj stimulativni program kako se ne bi razvila poteškoća u govoru. Beba od 21 meseca morala bi da ima fond od sto reči. Ukoliko se to ne dešava,  roditelji bi trebalo da se obrate logopedu. Proces sazrevanja kod dečaka je nešto usporeniji. Pričamo o razvojnim normama nezavisno da li je dečak ili devojčica. Nema neke velike razlike u početnoj fazi između njih. 

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA SUTRA: Evo kakvo nas vreme očekuje!

Dete u školskom uzrastu , koje ne govori lepo, često budu u neprijatnoj sredini jer ga deca zadirkuju. Ono se tada povlači ili postaje agresivnije. 

-Nove tehnologije utiču i na komunikaciju sa decom. To ne može da stimuliše dete da komunicira. Nisam protiv tehnologija, ali sam protiv toga da se u ranom uzrastu deci daju mobilni telefoni u ruke. To je najčešće dok se bebe hrane  i da bi se zabavile puštaju im se crtaći sa mobilnih telefona. Dete tada ne sluša majčin glas i ne može da komunicira. Roditelji daju deci mobilni da se igraju. To je nešto najružnije. Umesto mama da se igra sa njim igračkama, ono se igra telefonom. 

-Dete od godinu dana trebalo bi svakog dana da vežba govor sat vremena. Dete od dve godine-2 sata, dete od tri godine- 3 sata, dete od 4 godine- 4 sata da vežba govor.  To bi trebalo da bude rad kroz ciljanu igru. Roditelji misle da će logopedi da reše sve govorne probleme dece, to ne ide tako. Ako roditelj nema strpljenja da se bavi svojim detetom, šta onda da očekuju? 

-Deca koja kasnije progovore, koja imaju disfaziju, ako se to zanemari iz te grupe dece  kasnije se javljaju deca sa disleksijom. Govor je osnov za kompletan razvoj.  Disleskija ne može odmah da se otkrije jer deca odmah ne znaju da čitaju. Alarmantno je ako deca u 3. i 4. razredu imaju i dalje problem pri čitanju. 

PROČITAJTE JOŠ: CIK objavila konačne rezultate lokalnih izbora na KiM

Savet roditeljima je da se ne opuštaju. Važan je timski rad i sa psihologom, pedijatrom, logopedom… 

-Postoje faze u razvoju govora, od vremena brbljanja do prve artikulisane reči koja ima značenje. Glasovi koja beba ispušta nisu govor, oni su proprema za govor.  Reč mora da ima značenje,a ne samo da se verbalizuje.  Posle godinu dana ako prestane sa brbljanjem, roditelji kažu da im je dete prestalo da govori. Ne, ono je brbljalo i nikada nije ni počelo da govori.  Ako je zaista govorilo, a onda prestalo,  to može da bude veliki problem. To je enigma i za nas stručnjake. Toj deci treba stimulacija. Možda je reč o detetu iz nekog spektra autizma. Autistična deca čuju bolje i više nego mi.  Njima naš govor ne prija, to ih uznemirava i sa njima se radi dugo i uporno. 

-Mucanje je poseban problem. Ono zahteva dugotrajan proces lečenja.  Mucanje zavisi od kritičnih perioda u razvoju. Polazak u jaslice, vrtić, školu, kasnije srednju školu, su sve stresne situacije i okidači da se ponovo javi mucanje.Ono ne može da se izbriše gumicom, mora da se izleči!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter