Izvor: 24sedam.rs
22.08.2024 u 14:11
0

MANASTIR MANASIJA DOBIO STATUS NEPOKRETNOG KULTURNOG DOBRA: Isti status od sada imaju i manastir Arilje, Caričin grad, Dvorina, Mora Vagei

Članovi Vlade doneli su i Odluku o promeni naziva Jugoslovenske kinoteke u Državni audiovizuelni arhiv Srbije Jugoslovenska kinoteka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici više odluka koje se odnose na utvrđivanje mera zaštite, granica zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline spomenika kulture kao nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, kao i arheoloških nalazišta koja su dobila status izuzetnog značaja.

NAJAVLJENO POVEĆANJE MINIMALCA: Najmanje 10% povećanja

Status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja dobio je manastir Manasija koji je građen, uz prekide, u periodu između 1406. i 1418. godine, pod ktitorstvom despota Stefana Lazarevića. Iako je u značajnoj meri oštećeno, slikarstvo ovog manastira predstavlja najveći domet srpske umetnosti 15. veka, a sama Manasija jedinstvenu spomeničku celinu uz ostale spomenike, isposnice, utvrđenja i ostale crkve u široj okolini.

Isti status od sada imaju i srednjevekovni manastir Arilje, u Arilju, posvećen svetom Ahiliju, kao i arheološka nalazišta Caričin grad, mađarsko groblje Dvorina u selu Banja i arheološko nalazište Mora Vagei u Mihajlovicu, na teritoriji Opštine Negotin, navodi se u saopštenju Vlade.

Takođe, članovi Vlade doneli su Odluku o promeni naziva Jugoslovenske kinoteke u Državni audiovizuelni arhiv Srbije Jugoslovenska kinoteka. Državni audiovizuelni arhiv Srbije Jugoslovenska kinoteka utvrđen je kao centralna ustanova zaštite i očuvanja filmskog i ostalog audiovizuelnog nasleđa za teritoriju Srbije i u njegovoj nadležnosti je vođenje centralnog registra kulturnih dobara, kao i registra kulturnih dobara od izuzetnog i velikog značaja u našoj zemlji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter