Izvor: tanjug
02.11.2021 u 18:52
0

MIHAJLOVIĆ: Budućnost je zelena agenda

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je povodom godinu dana rada Vlade Srbije da je usvajanjem seta zakona u oblasti rudarstva i energetike postavljen temelj nove energetske politike i započelo ostvarivanje zelene agende u srpskoj energetici.

-Sve što smo radili i što radimo, naročito u ovoj godini, predstavlja početak na putu kojim naša zemlja treba da ide kada je u pitanju razvoj energetike, ali i cele privrede. Zelena agenda obezbediće održivi razvoj i nova radna mesta, ne samo u energetici i rudarstvu-rekla je Mihajlovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: AMSS: Oprezna vožnja zbog mokrih kolovoza!

Ona je pored novog zakonodavnog okvira u oblasti rudarstva i energetike istakla i početak izrade dugoročnih strateških dokumenata i izdvojila i novi investicioni plan vredan 17 milijardi evra, sprovođenje akcionih planova za razdvajanje operatora transportnog sistema u Srbijagasu i distributivnog u EPS-u, osnivanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, projekat automatizacije distributivne mreže, kao i subvencije Ministarstva za podizanje energetske efikasnosti i podsticaje za solarne panele.

-Doneli smo potpuno novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike, imamo prvi, poseban Zakon o korišćenju OIE. Započeli smo i izradu strateških dokumenata kojima ćemo utvrditi ciljeve i dinamiku promena u energetskom sektoru do 2050. godine. U toku je izrada integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine sa projekcijama do 2050. i nova strategija razvoja energetike do 2040. sa projekcijama do 2050- navela je ministarka.

PROČITAJTE JOŠ: DR CAKIĆ ZA „TELEMASTER“: KORONA JE I VASKULARNA BOLEST!

Kaže da je plan da se do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora, a da do 2050. godine Srbija bude dekarbonizovana zemlja.

-Za realizaciju tih ciljeva napravljen je novi plan investicija, koji obuhvata projekte u energetici i rudarstvu vredne 17 milijardi evra. Jedna od najvažnijih stvari je i otvaranje rudnika Čukaru Peki čime se Srbija vraća u evropski i svetski vrh proizvođača bakra i zlata. Želimo da imamo i moderno i održivo rudarstvo i otvaramo nove rudnike, ali i istovremeno da čuvamo zdravu životnu sredinu- zaključila je Mihajlovićeva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter