Izvor: Tanjug
21.01.2022 u 16:15
0

MINISTAR MALI: Još 10 dana prijave za subvencije za eFiskalizaciju

 Ministar finansija Siniša Mali pozvao je obveznike eFiskalizacije da se u narednih 10 dana prijave za subvencije za uvođenje novih fiskalnih kasa, s obzirom da rok za prijavu ističe 31. januara, a one koji su ih nabavili da ne čekaju s njihovim instaliranjem.

Ministar Mali, koji je prisustvovao predstavljanju novih fiskalnih uređaja koji su dostupni na tržištu za prelazak na novi model eFiskalizacije, rekao je da je imao konstruktivan sastanak sa proizvođačima fiskalnih uređaja i softvera za njih.

-Izuzetno sam zadovoljan čime su naša pamet i industrija izašli, imamo 109 softverskih i hardverskih rešenja- rekao je ministar.

Takođe, pozvao je obveznike da se prijave što pre, jer je svega 10 dana ostalo do isteka roka za državne subvencije od 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra za svako prodajno mesto.

-Sada ima 104.000 prijavljenih obveznika, isplaćeno je 84.000 subvencija. Još 10 dana je ostalo do isteka roka za prijavljivanje za tu vrstu pomoći, nećemo ga produžavati- istakao je Mali.

Podsetio je, takođe, da je kraj aprila krajnji rok za uvođenje novog sistema fiskalizacije i obratio se i onima koji su već nabavili nove uređaje.

-Veliki broj ih je kupio nove uređaje, a nisu ih priključili čekajući neki krajnji rok. Molim vas da to uradite što pre, jer je problem što ovi ljudi neće imati dovoljno ekipa na terenu u aprilu da sve povežu i da sve sisteme stave u funkciju pre isteka roka- upozorio je Mali.

Podsetio je da su koristi od fiskalizacije velike, zato što nova tehnološka rešenja omogućavaju efikasniju borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

-Apsoluitno važan sistem, jedna nova slika moderne, uspešne Srbije -naglasio je Mali.

Podsetio je da će do kraja godine biti uveden i novi sistem elektronskih faktura i ocenio da će on, uz eFiskalizaciju, potpuno promeniti način rada platnog sistema u Srbiji.

Mali je zahvalio direktorki Poreske uprave Dragani Marković i njenim saradnicima koji su u saradnji s proizvođačima fiskalnih uređaja i softvera za njih izneli projekat efiskalizacije.

Ministar finansija je rekao da je na sastanku s proizvođačima fiskalnih uređaja dobio veliki broj saveta kako da Ministarstvo edukuje građane.

-Na novom računu imate QR kod koji kada skenirate mobilnim telefonom odmah dobijete informaciju da li je račun validan ili nije. Time se zajedno borimo protiv sive ekonomije, odnosno otkrivamo u istom trenutku da li račun valja, odnonso da li je neko u sivoj zoni ili plaća poreze i radi po zakonu -naglasio je Mali.

Ministar je najavio da će do kraja ove godine Ministarstvo organizovati nagradnu igru za građane u digitalnom formatu, sa novim fiskalnim računima koji imaju QR kod.

-Ovo je sistem koji nam daje mogućnost da idemo ukorak s vremenom, a možda i ispred vremena, jer koliko sam čuo, naš sistem je bolji, funkcionalniji i sadržajniji od onih koji su prethodnih godina primenjeni u Hrvatskoj i Crnoj Gori -ocenio je Mali.

Dodao je da će narednih nedelja Ministarstvo nastaviti s promovisanjem novog sistema fiskalizacije, kao i prodajnih objekata koji su postali njegov deo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter