Izvor: Alo.rs
08.10.2020 u 12:34
0

NAJVIŠE OBOLELIH U BEOGRADU: Krizni štab najavio oštrije kontrole i sankcije

Ove nedelje trend rasta broja novozaraženih je za 19 odsto veći nego u prethodnoj!

Svi objekti u našoj državi od danas mogu da rade samo do 23, odlučeno je na jučerašnjoj sednici kriznog štaba. To znači da će i kafići koji imaju baštu i koji su mogli da rade i do 1 posle ponoći morati ranije da zatvaraju. Inače, upravo ti ugostiteljski objekti spadaju među pet korona bombi, odnosno takozvana mesta visokog rizika za širenje virusa. Epidemiolozi ističu i da će kontrola primene mera biti pooštrena u celoj Srbiji, posebno u onim delovima u kojima je registrovan najveći broj obolelih.

– Kontrola i sankcije će biti mnogo strože nego u prethodnom periodu – poručili su iz Kriznog štaba.

Napominju da je tokom poslednjih nekoliko dana došlo do povećanja broja laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona i da je najveći broj obolelih iz Beograda.

– Globalno, mi smo još jedna od zemalja sa najnižom stopom učestalosti obolevanja. Međutim, ako poredimo sa prethodnom nedeljom, vidimo trend porasta broja obolelih i ove nedelje taj trend je za 19 odsto veći nego u nedelji koja je prethodila – navode epidemiolozi.

Ističu da je to alarmantna informacija, ukoliko se imaju u vidu druge zemlje koje su imale povoljnu epidemiološku situaciju, ali se to brzo promenilo. Kako kažu, sada je ključni momenat da svi pojedinačno damo sve od sebe, da se poštuju preventivne mere – nošenje maski, izbegavanje okupljanja, lična higijena.

Juče je i saopšteno da nijedna prijava koja je podneta u poslednjih mesec dana i više zbog nepoštovanja mera protiv koronavirusa nije procesuirana.

OBAVEZNO PROČITAJTE

LOPOVI OD OVOGA BEŽE! Čudo od alarma i to za 2 EVRA (VIDEO)

ZAPANJUJUĆA ANALIZA NEMAČKOG VIRUSOLOGA Ne dramite, mi smo u trajnom talasu KORONE

A OD OČEVA – NIŠTA Evo kako pamet sa majki prelazi na decu

APSOLUTNI POBEDNICI! Za ovih pet znakova oktobar je ZLATNI MESEC

Zbog toga je zakazan sastanak sa sudijama za prekršaje i nadležnima za tu oblast.

PET KORONA BOMBI

Gradski prevoz

Gradski saobraćaj nosi najveći rizik. Iako su propisane mere kojih putnici treba da se pridržavaju, nažalost nemali je broj onih koji se oglušuju o odluku. To znači da ne nose maske ili ih nose nepravilno, ne ulaze isključivo na prednja vrata, sede i na onim sedištima koja bi trebalo da ostanu prazna, ne drže fizičku distancu i drugo.

Srednje škole

Prema podacima od prošlog petka, u devet srednjih škola bilo je prijavljenih slučajeva koronavirusa, što je daleko manji broj nego u odnosu na osnovne škole. Prema navodima pojedinih epidemiologa, srednjoškolci po svoj prilici ne žele da prijave simptome „jer su u životnom dobu kada postoji određeni otpor prema svemu što im je naređeno“. Osim toga, srednjoškolci su najnonšalantniji u ponašanju i odnosu prema virusu, pa su često i označeni kao oni koji se slabo pridržavaju mera predostrožnosti.

Fakulteti

Desetine hiljada studenta iz cele Srbije, Crne Gore i Republike Srpske migriraju tokom cele godine tamo-amo, a na tim putovanjima vrlo je moguće da negde pokupe koronavirus, a onda u okviru fakulteta, studentskih domova, na žurkama ili druženjima prošire virus. Epidemiolozi su nedavno podsetili da je prethodni porast broja novoobolelih počeo upravo sa studentima, ali ne u domovima, već na raznim proslavama, na kojima dolazi do masovnijeg okupljanja.

Slavlja

U susret sezoni slava, koje će ove jeseni i zime biti proslavljane u specifičnim okolnostima zbog epidemije koronavirusa, preporuke struke su jasne – krsnu slavu trebalo bi obeležiti uz poštovanje svih epidemioloških mera, u krugu porodice i uz manji broj gostiju, kao i bez grljenja, ljubljenja, čestitanja… Epidemiolozi stalno upozoravaju da je rizik svako okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom, u kući ili stanu, i da se na mere prevencije ne sme zaboraviti i takva okupljanja treba svesti u prihvatljive okvire.

Klubovi i kafići

Kako više nema lepog vremena, okupljanja u baštama ugostiteljskih objekata sada se premešta u zatvoren prostor. Poznato je da je veća verovatnoća od zaražavanja u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, pa se ta mogućnost sa hladnijim vremenom ozbiljno povećava. Maske ni do sada nisu bile obavezne za goste u kafićima i restoranima, pa je rizik za prenošenje virusa u zatvorenom veći.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter