Izvor: Blic.rs
08.10.2020 u 12:38
0

SVETSKA BANKA OPTIMISTIČNA: Nove pozitivne prognoze za privredu Srbije

Svetska banka prognozira bolje izglede Srbije za 2020, pa je u ažuriranom, oktobarskom izveštaju o ekonomskim izgledima zemalja sveta u uslovima pandemije Kovid-19 smanjila prvobitnu prognozu pada BDP naše zemlje sa 3,5 na 3 odsto.

Što se tiče ekonomija u okruženju, poređenja radi, Svetska banka procenjuje da će najveći pad ove godine imati Crna Gora, čak 12,4 procenta, i kosovska privreda – 8,8 posto. Albaniju, prema projekcijama SB, očekuje pad od 8,4 odsto, Hrvatsku od 8,1, Rumuniju od 5,7, Bugarsku od 5,1, Severnu Makedoniju od 4,1 i Bosnu i Hercegovinu od 3,2 procenta.

Svetska banka konstatuje da je srpska ekonomija, posle nekoliko godina solidnog rasta, ušla u recesiju izazvanu pandemijom Kovid-19, koja je paralisala ekonomije u celom svetu.

Neposredni negativni uticaj na stanovništvo i ekonomiju u Srbiji ublažen je velikim fiskalnim paketom od oko 13 procenata BDP-a, konstatuje ovaj međunarodni kreditor.

OBAVEZNO PROČITAJTE

LOPOVI OD OVOGA BEŽE! Čudo od alarma i to za 2 EVRA (VIDEO)

ZAPANJUJUĆA ANALIZA NEMAČKOG VIRUSOLOGA Ne dramite, mi smo u trajnom talasu KORONE

A OD OČEVA – NIŠTA Evo kako pamet sa majki prelazi na decu

APSOLUTNI POBEDNICI! Za ovih pet znakova oktobar je ZLATNI MESEC

Dodaje se da zahvaljujući tom paketu mera nije došlo do značajnog povećanja nezaposlenosti, i da je pad BDP-a u drugom kvartalu od 6,4 procenta na godišnjem nivou bio manji nego u susednim zemljama.

Za iduću godinu Svetska banka prognozira umereniji rast srpske ekonomije po stopi od 2,9 posto, odnosno za 1,1 procenat sporije u odnosu na junsku projekciju, a istovremeno očekuje da će se rast BDP-a na nivo pre pandemije vratiti 2022 – 23.godine

Ova srednjoročna perspektiva, kako se navodi u izveštaju, presudno zavisi od međunarodnih kretanja, uključujući uticaj Kovida-19, ali i od brzine strukturnih reformi i političkih kretanja.

Za Srbiju je, po oceni SB, najvažnije da radi dalje na uklanjanju uskih grla za rast privatnog sektora, odnosno da otkloni prepreke za bolje poslovno okruženje i smanji birokratiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter