Izvor:
29.01.2018 u 14:49
0

NETANJAHU RAZGOVARAO SA MORAVIJECKIM: Dogovor o izmeni spornog zakona usvojenog u parlamentu!

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da su se Izrael i Poljska složili da razgovaraju o izmeni nacrta zakona usvojenog u parlamentu ove nedelje, prema kojem bi iznošenje tvrdnji kojima se sugeriše da je Poljska na bilo koji način bila umešana u zločine protiv čovečnosti, koje je počinila nacistička Nemačka na njenom tlu, bilo proglašeno nezakonitim.

Netanjahu je putem telefona razgovarao sa premijerom Poljske, Mateušom Moravijeckim

– Dvojica premijera su se dogovorili da će timovi iz obe zemlje započeti dijalog kako bi razumeli ovaj zakon – saopšteno je iz Netenjahuovog kabineta.

Netanjahu je ranije zatražio od ambasadora svoje zemlje u Poljskoj da se sastane sa Moravijeckim i izrazi protivljenje nacrtu zakona. Prema tom zakonu, upotreba fraza "poljski logori smrti" bila bi kažnjavana zatvorskom kaznom do tri godine.

– Taj zakon je neosnovan, ja mu se oštro protivim. Niko ne može da promeni istoriju, a Holokaust ne može da bude poreknut – rekao je Netanjahu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju je zatražilo od poljske vlade da promeni taj predlog zakona, a portparol tog ministarstva je naveo da će se oni "obratiti poljskim vlastima po ovom pitanju sa ovom, veoma jasnom porukom".

Veliki broj izraelskih zvaničnika objavio je slična saopštenja, a među njima je i ministar finansija koji je rekao da "postoji samo jedna istorijska istina, snažna i dokazana i u njoj su horori nacističkih tlačitelja i onih koji su im pomogli, uključujući i Poljsku".

Donji dom poljskog parlamenta u petak je usvojio ovaj nacrt zakona, a njegovi kritičari navode da bi mogao da ima negativan efekat na debate o istoriji, da naruši slobodu izražavanja i otvori vrata za poricanje Holokausta. Da bi stupio na snagu, taj zakon mora da dobije odobrenje poljskog Senata i predsednika. Poljaci su se godinama borili protiv korišćenja fraza kao što je "poljski logori smrti", a koje sugerišu da je Poljska bila makar i delimično odgovorna za logore u kojima su milione ljudi, većinom Jevreje, ubili nacisti nakon što su okupirali Poljsku 1939. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/RT‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter