Izvor: Alo.rs
24.02.2024 u 08:36
0

NOVI PRAVILNIK U ŠKOLAMA: Roditelji će ocenjivati nastavnike

Škole širom Srbije dobile su novi Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, kojim se, između ostalog, roditeljima omogućava da ocenjuju nastavnike, što je izazvalo burne reakcije i polemike u javnosti.

Tim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zamolio Ministarstvo prosvete da još jednom razmisli o ovoj odluci.

– Znam da su u Ministarstvu prosvete, kada su spremali Zakon o obrazovanju, na tome radili stručni ljudi, ali kao predsednik, zamolio bih sve da još jednom razmisle o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike. Nama su potrebni nastavnici potpuno slobodni, ti ljudi bolje od nas, svih drugih roditelja, znaju kako je potrebno da se radi sa decom. I ne mogu ni da zamislim situaciju u kojoj bih bolje od bilo kojeg učitelja, nastavnika, profesora znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času. I odakle bih imao pravo da ocenjujem nastavnika na bilo koji način? – rekao je Vučić.

Donošenje odluka

Nastavnici su ti u koje, kako je rekao Vučić, moramo imati najveće poverenje kada je u pitanju rad sa našom decom.

– Roditelji su tu da pomognu, a ne da odlučuju umesto nastavnika. Nije naš posao da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole, već oni koje su za to plaćeni i kojima moramo da verujemo, a to su naši učitelji, nastavnici i profesori – naveo je Vučić.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS), kaže da je njihov stav o ovom pravilniku jasan.

– Mi smo već izneli svoj stav da deo Pravilnika o ocenjivanju u osnovnoj školi koji predviđa da je za podnošenje prijave protiv nastavnika potrebna saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja treba da se stavi van snage. I do sada su roditelji imali priliku da se žale na rad pojedinih nastavnika. Pravilnik ne može da suspenduje zakon, a mi imamo zakone. Nama se ovim odlukama crta meta na čelo – ističe Kokot.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da ovaj Pravilnik donosi novinu u smislu da, ako više od 50 odsto roditelji sumnja da neki nastavnik krši zakon u procesu svog rada, bilo da je u pitanju predavanje, ocenjivanje ili rad sa učenicima, ima pravo da obavesti školu i direktora o tome.

– Tada škola, stručno veće i direktor imaju potpunu autonomiju da odlučuju i ocenjuju da li je ta primedba roditelja osnovana ili ne. Zapravo, kolege tog nastavnika zajedno sa njim rade na popravljanju njegovih radnih sposobnosti i kompetencije kroz razne seminare i predavanja uz praćenje njegovog rada – kaže Đukić Dejanović i ističe da ovaj član pravilnika može da se menja ako većina smatra da nije adekvatan.

Postoje primeri u kojima roditelji vrše pritisak na nastavnike kada je ocenjivanje u pitanju, ali postoje procedure na osnovu kojih treba da se reaguje protiv roditelja koji zloupotrebljavaju svoju roditeljsku poziciju.

– Mislim da nastavnici zaslužuju jedno veliko „hvala“ za svoj trud, jer smatram da 95 odsto njih dobro i profesionalno rade svoj posao uz stalnu želju da se razvijaju i napreduju na profesionalnom i privatnom polju – ističe ministarka.

Novi pravilnik

U školama u Srbiji je od juče na snazi Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja. Kako je saopštilo resorno ministarstvo, izmene i dopune Pravilnika deo su aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola i obrazovni sistem za sprečavanje nasilja i donete su radi usaglašavanja sa izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Pravilnikom je predviđeno formiranje timova za krizne situacije i suspenzija nasilnih učenika, vladanje će uticati na prosek od drugog razreda osnovne škole, a roditelji će moći da ocenjuju nastavnike i njihov rad. 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter