Izvor: INFORMER
24.02.2024 u 22:30
0

OBAVEZNA VAKCINACIJA PROTIV VELIKOG KAŠLJA: Vakcinisaće se majke da se zaštite bebe

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da se razmatra početak vakcinacije majki protiv velikog kašlja kako bi novorođena deca bila zaštićena u prvim mesecima života.

Ministarka je povodom nedavnih smrti novorođenčadi od posledica velikog kašlja ocenila da se to pitanje ozbiljno razmatra, i da je na Republičkoj stručnoj komisiji za pedijatriju i infektivne bolesti da donese odluku

Ona je naglaisila za TV Pink, da je veliki kašalj posebno opasan za novorođenčad.

 

 

 

– U nekim sredinama je problem što se vakcinacija ne obavi na vreme. U malim sredinama stepen vakcinacije kod dece je 98 odsto pošto su ljudi usmereni na pedijatra i veruju mu – rekla je Grujičić, i dodala dok je u velikim sredinama procenat vakcinacije slabiji.

Dodala je da je potrebno vratiti poverenje u medicinu i lekare, i da je vakcionacija dece „jedina prava stvar“, i da se tiče zdravlja ostale dece u okruženju.

Šta je veliki kašalj?

Pored narodskog epiteta „magareći“, veliki kašalj se zbog dužine trajanja simptoma ponekad naziva i „kašalj od 100 dana“, iako su napadi u kasnijim fazama ređi i neuporedivo slabiji.

Veliki kašalj (pertussis), u našem narodu još poznat i kao „magareći“ može da dobije svako dete, a rizicima su posebno izložena odojčad i mališani do pete godine života. Iako kao simptom često može da bude uznemirujući, važno je znati da je veliki kašalj zapravo vid zaštitnog (protektivnog) mehanizma.

Prema navodima Center For Desease Controle and Prevention veliki kašalj može se dijagnostikovati kod onih osoba koje kontinuirano kašlju duže od dve sedmice, sa zacenjivanjem i nagonom za povraćanje. Veliki kašalj ponekad može da traje i do šest nedelja.

Simptomi su karakteristični:

-jaki napadi kašlja
-crvenilo lica
-zacenjivanje
-otok očnih kapaka
-promene na koži zbog naprezanja (žile, crvenilo, svrab)
-strah
-cijanoza (plava boja kože)
-bledilo
-hladan znoj
-malaksalost i umor
-nedostatak apetita.

U težim formama bolesti moguć je i gubitak svesti sa konvulzijama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter