Izvor: AGENCIJE
05.12.2023 u 16:21
0

OPROŠTAJ OD CENJENOG PROFESORA: Komemoracija Ratku Božoviću u četvrtak na Fakultetu političkih nauka

Komemoracija univerzitetskom profesoru, sociologu kulture i književniku Ratku Božoviću biće organizovana u četvrtak, 7. decembra na Fakultetu političkih nauka, u 12 časova

Komemoracija će se održati u u sali broj 1 na FPN, u Ulici Jove Ilića 165. Ratko Božović preminuo je 23. novembra u 89. godini života.

Ispraćaj je održan 25. novembra na beogradskom Novom groblju, a sahrana u Herceg Novom, na groblju u porti manastira Savina.

Rođen je 1934. godine u Banjaluci, završio je Gimnaziju u Nikšiću, a potom i Filozofski fakultet 1959, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Univerziteta Crne Gore. Magistrirao je 1967, doktorirao 1971. godine, a uža specijalizacija bile su mu teorija i sociologija kulture, sociologija slobodnog vremena i sociologija umetnosti.

SRBIJA SE GRADI: U četvrtak puštanje dela Moravskog koridora, do 1. januara nema naplate putarine na tom potezu

Kao student, boravio je u Parizu, a kasnije i u Njujorku.

Držao je predavanja na redovnim i postdiplomskim studijama, a bio je i rukovodilac smera Sociologija kulture i kulturna politika na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je predavao Fenomene modernog sveta. Bio je profesor na Fakultetu dramskih, Fakultetu likovnih umetnosti i Filološkom fakultetu u Beogradu i na postdiplomskim studijama Arhitektonskog.

Autor je oko 300 naučnih radova, 150 stručnih radova i desetine knjiga, a najznačajnija dela su mu: „Kultura slobodnog vremena“, „Metarmofoze igre“, „Iskušenja slobodnog vremena“, „Usud igre“, „Nedoumice oko kulture“, „Lavirint kulture“, „Pod znakom pitanja“, „Kroz crveno“, „Kult – ura“, „Noćna mora“, „Izveštaj iz ludnice“, „Razbijeno ogledalo“, „Leksikon kulturologije“, „Tišina dokolice“, „Igra ili ništa“, „Paradoksi medijske slobode“, „Molitve osame“, „Geometrija mišljenja“.

Oktobra 2023. godine objavio je knjigu pod naslovom „Tajne dijaloga“.

Božović je dobitnik nekoliko nagrada, „Đorđe Fišer“ 2012. godine, za doprinos razvoju humora i satire, „Radoje Domanovic“ 2016. godine za teorijski pristup satiri, “Tipar”, 2016, za životno delo za humor i satiru, Muškarac životnog stila 2013, Porodica bistrih potoka 2017. Nagrada za studiju “Paradoksi medijske slobode” časopisa Dialogos, kao najbolje delo u regionu iz teorije medija. 2015. Dobitnik je zvanja Vitez poziva koji dodeljuje Liga eksperata (Lex.org.rs) 2021.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter