Izvor: Kurir.rs
29.10.2023 u 19:42
1

OVA ZEMLJA POTPUNO UKIDA KEŠ: Godinu dana nije bilo pljačke, ali nastaju problemi

Prošle godine prvi put nakon gotovo 170 godina u Švedskoj nije zabeležena nijedna pljačka banke.

S obzirom na izrazito nasilni karakter organizovanog kriminala u ovoj skandinavskoj zemlji, prethodna rečenica zvuči prilično neverovatno. Međutim, odgovor je jednostavan – švedske banke nema smisla pljačkati zato što u poslovnicama i trezorima više nema gotovine.

Švedska je trenutno najnaprednija zemlja sveta kad je reč o bezgotovinskom plaćanju, a švedske banke predvodnici su tog trenda.

Čitavi sektori, kao na primer javni prevoz, uopšte više ne prihvataju gotovinu. Generalno je velika šansa da švedske prodavnice, restorani, muzeji, hoteli, razne uslužne delatnosti i javne ustanove neće primati gotovinu, odnosno da će kupac ostati bez robe ili usluge ako nema neki oblik digitalnog plaćanja.

Čak ni poreska uprava neće prihvatiti nikakvo gotovinsko plaćanje, što neki smatraju apsurdom i pitaju se zašto država ne želi da primi novac koji je sama štampala. Jedine ustanove koje su zakonski obavezne da prime gotovinu prilikom plaćanja participacije su bolnice.

U nedavnom istraživanju koje je sprovela švedska centralna banka pokazalo se da je samo osam odsto građana platilo kovanicama ili novčanicama svoju poslednju kupovinu. Taj postotak je pre samo desetak godina iznosio čak 40 posto.

Čak ni stariji više ne koriste gotovinu

Čak su i starije osobe, za koje se smatra da teško prihvataju digitalne novotarije, uveliko prestale da koriste gotovinu.

Udio osoba u dobi od 65 do 84 godine koje kažu da su koristile gotovinu za poslednju kupovinu pao je na devet posto, a pre samo dve godine bio je na 16 posto. Veruje se da su mnogi stariji građani prešli na digitalno plaćanje s pojavom pandemije kovida 19.

Većina švedskih građana nikad u rukama nije imala krupnije novčanice, poput onih od 500 ili 1.000 kruna, i često nemaju pojma kako izgledaju. Uopšteno je u Švedskoj sasvim normalno i uobičajeno živeti godinama bez ijedne jedine kovanice ili novčanice u novčaniku. U poslednje vreme ubrzano nestaju i fizičke, plastične kreditne i debitne kartice, a zamenjuju ih digitalne i mobilne verzije, kao razni drugi oblici instant digitalnog plaćanja.

Ukupna gotovina Švedske danas iznosi otprilike 80 milijardi kruna ili oko sedam milijardi evra, ali to je tek nešto više od jedan posto od ukupne mase novca.

Analitičari očekuju da će za petnaestak godina gotovina potpuno odumreti i da će Švedska, verovatno prva u svetu, postati bezgotovinsko društvo. Na gotovinu se gleda kao na bespotrebni trošak i sigurnosni rizik, kao i stalnu metu falsifikovanja. Osim toga, digitalne transakcije lakše je kontrolisati.

Nisu svi za

Međutim, nisu svi oduševljeni bezgotovinskim društvom. Već godinama traje rasprava da li je zakonito odbiti gotovinu kao sredstvo plaćanja. Iako u zakonu stoji da su „novčanice i kovanice koje izdaje Riksbank legalno sredstvo plaćanja“, bivši glavni pravni stručnjak švedske centralne banke Erik Frajberg ovako je argumentovao pravo trgovaca da odbiju gotovinu:

„Kupovina u trgovinama u suštini predstavlja sklapanje ugovora između dveju strana. Trgovine mogu da izbace gotovinu iz tog ugovornog odnosa, odnosno mogu slobodno kupcima da predstave svoje uslove za kupovinu.“

Osim pravnih sporova, postoje i neki ozbiljniji argumenti za zadržavanje gotovine u opticaju. Naime, rat u Ukrajini pokazao je u kakvim se problemima digitalizovano društvo može naći kad jednom iznenada nestane struje i interneta.

Novčanice i kovanice još uvek služe kao rezervni sistem ako elektronička sredstva plaćanja prestanu da funkcionišu.

Međutim, budući da sve manje Šveđana plaća novčanicama, infrastruktura povezana s gotovinom, poput broja bankomata ili blindiranih kola za prevoz novčanica, više ne bi mogla podneti iznenadni povratak na keš.

„Ako dođemo u kriznu situaciju i ljudi ponovno budu morali da koriste gotovinu, važno je zadržati gotovinski sistem kao rezervno rešenje. Inače ćemo imati društvo koje ne funkcioniše“, rekao je za švedsku nacionalnu televiziju bivši viceguverner Riksbanka Henri Ohlson.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OVA ZEMLJA POTPUNO UKIDA KEŠ: Godinu dana nije bilo pljačke, ali nastaju problemi”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter