Izvor: kurir
27.03.2024 u 13:47
0

PEDIJATAR UPOZORAVA: Svaki minut važan kada je tako malo dete u pitanju MOŽE DA IZDRŽI JOŠ OVOLIKO bez hrane i vode

Dvogodišnja devojčica Danka Ilić iz Bora nestala je pre više 24 sata u naselju Banjsko polje. Zbog nestanka po prvi put je aktiviran sistem „Pronađi me“, a potraga je i dalje u toku.

Pedijatar Saša Milićević uključio se u emisiju Puls Srbije gde je otkrio šta sve može da ugrozi zdravstveno stanje izgubljenog dvogodišnjeg deteta.

– Najveća opasnost je od hipotermije, odnosno prehlađivanja, smrzavanja, jer dečji organizam još uvijek nema dovoljno razvijen taj termoregulacioni centar i deca su mnogo osetljivija na nisku temperaturu nego mi. Postoji jedan centralni mozak, zove se hipotalamus, koji reguliše našu telesnu temperaturu i nastaje čitav jedan niz procesa u organizmu koji pokušava da u hladnim uslovima naše telo i dalje bude toplo. Međutim, taj mehanizam naravno ima svoju granicu – rekao je pedijatar i dodao:

 Druga opasnost je zapravo dehidracije, jer dečji organizam ima mnogo veću količinu vode nego što imamo mi odrasli. Tako da neunošenje tečnosti može da dovede do dehidracije. Na kraju opasnost od unošenja hrane, odnosno od gladi. Tako da, realna opasnost za decu u koja se nađu u takvim uslovima zaista postoji.

 

„Dete staro dve godine nema dovoljno razvijen imunitet, a hladnoća i glad na njega još brže deluju. Ukoliko nije dovoljno dobro obučeno, ukoliko noge budu mokre, to još otežava zdravstveno stanje. Problem je što i dete od dve godine ne zna kako treba da postupa u takvim situacijama, ako je žedno ne zna šta da radi, kako i gde da popije vodu. Situacija je ozbiljna i svaki trenutak je važan, jer preti opasnost i od hipotermije koja brže deluje na decu nego na odraslu. Pitanje je i da li zna da se skloni i gde, to je sve važno. Rekao je pedijatar

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter