Izvor: Kurir
10.09.2023 u 08:37
0

PENZIONERIMA UPLATA I PREKO 250 EVRA POMOĆI: Evo kada NOVAC LEŽE na RAČUN!

Uskoro stiže i nova jednokratna pomoć za penzionere - 20.000 dinara za ukupno oko 1,6 miliona najstarijih. Nova pomoć stiže u vreme najava redovnog i vanrednog povećanja penzija i u vreme kada na takve isplate penzioneri nisu navikli.

Jednokratnu pomoć dobijali su i ranije. Često je iznosila po 5.000 dinara, u 2021. godini 90 evra ukupno, a sada skoro i duplo više.

Države je ovaj put odlučila da za najstarije izdvoji po 20.000 dinara. Penzioneri novac mogu očekivati na svojim računima između 25. novembra i 5. decembra.

– Svi penzioneri, njih oko 1,6 miliona dobiće novčanu pomoć između 25. novembra i 5. decembra i to po 20.000 dinara svakom od njih, mimo najavljenog povećanja penzija – rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Mimo jednokratne pomoći, slede dva povećanja penzija, i to prvo vanredno u ovoj godini i potom redovno od januara naredne godine.

  • 5,5 odsto od 1. oktobra 2023.
  • 14,6 odsto od 1. januara 2024.

 Idemo na rast penzija od 5,5 odsto od 1. oktobra, a od 1. januara 2024. dodatnih 14,8 odsto, što je preko 21 odsto kumulativno – rekao je predsednik.

Potom je dodao da će svi će dobiti dodatnih 20.000 dinara, što će „posebno obradovati penzionere sa nižim penzijama“.

– Nekima je to cela penzija, nekima polovina ili trećina – rekao je Vučić.

Prijava za penzionerske kartice

Prijava za penzionerske kartice počela je, podsetimo, od 15. marta, a njihovo korišćenje biće omogućeno od 1. oktobra ove godine. Ono što je novina od ove nedelje jeste da će penzioneri koji hoće da uzmu penzionersku karticu moći da se prijave i na šalterima Pošte, pored standardne prijave na sajtu PIO Fonda.

Svih 1,7 miliona penzionera ima pravo na ovu vrstu državne pomoći. Prijava se sastoji od nekoliko koraka, a građani će moći da dobiju popuste i pogodnosti na brojnim mestima.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa. Kartice će omogućiti najstarijima da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja.

Kako izgleda postupak?

Postupak za podnošenje zahteva za izradu penzionerske kartice je sledeći:

Prvi korak je u pretraživaču ukucati www.pio.rs, nakon čega će se otvoriti stranica fonda PIO, nakon čega treba kliknuti na ikonu koja je prikazana na slici ispod.

Nakon klika na već pomenutu ikonu otvara se nova stranica, koja nudi dve opcije, jedna je „Podnošenje prijave“, a druga je „Provera statusa prijave. Ukoliko se još uvek niste prijavili birate prvu opciju, odnosno opciju gde piše „Podnošenje prijave“.

Nakon klika na opciju „Podnošenje prijave“ treba uneti lične podatke. Od podataka je potrebno upisati JMBG, broj telefona ili mejl adresu, saopšteno je na sajtu www.pio.rs

Nakon toga treba kliknuti na „Podnesi prijavu“ i vaša prijava će biti zabeležena i otvoriće se novi prozor koji će vam prikazati JMBG i broj telefona ili mejl. Nakon provere tačnosti podataka kliknite na dugme „potvrdi“.

Provera statusa prijave za penzionerske kartice

Ukoliko ste već poslali zahtev i podneli prijavu za dobijanje penzionerske kartice, imate i mogućnost da proverite svoju prijavu, klikom na opciju „Provera statusa prijave“. Nakon klika na „Proveru statusa prijave“ treba da unesete svoj JMBG, nakon čega treba da kliknete na „Proveri prijavu“.

Ko sve ima pravo na penzionerske kartice?

Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i pojedine ugrožene grupe. U novom pravilniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, ali i korisnici mnogih drugih grupa:

  • novčane naknade za pomoć i negu drugog lica,
  • novčane naknade za telesno oštećenje,
  • privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,
  • korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,
  • invalidna deca

Kako je u aprilu objavilo ministarstvo finansija, u tom trenutku je već bilo 500.000 prijavljenih

Poeni, pogodnosti uz penzionerske kartice

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica.

Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa, prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta.

– Od 15. marta kreće prijava penzionera za penzionersku karticu. Sa ovim karticama penzioneri imati popuste prilikom kupovine u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima i slično“, rekao je ranije ministar Siniša Mali.

Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja. Na popuste će moći da računaju isprva u pojedinim radnjama, ali se radi na tome da se spisak velikih lanaca proširi.

U zaključku Vlade Srbije objavljenom u Službenom glasniku navodi se da je organima tri nivoa vlasti preporučeno da u oblastima iz svog delokruga, zavisno od nadležnosti, sami preduzmu mere ili predlože vladi donošenje propisa i preduzimanje mera kojim bi se omogućilo ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pravnim licima u privatnoj i javnoj svojini i preduzetnicima preporučeno je da omoguće ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje RFZO.

U Zaključku se navodi da se ostvarivanja pogodnosti može bliže urediti zaključivanjem pojedinačnih sporazuma o saradnji između navedenih subjekata i RFZO-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter