Izvor: telegraf biznis
21.05.2022 u 16:51
0

Poskupele sirovine ključne za proizvodnju SLATKIŠA! Srbija masovo uvozi OVAJ PROIZVOD, a sa brašnom NEMA PROBLEMA!

Srbija sa brašnom nema problem, ali puter je ono što se uvozi u velikim količinama.

Otkako je krenula pandemija, a onda i rat u Ukrajini tačno dve godine kasnije, svet nikako ne može da se oporavi od krize, rastućih cena, dodatnih rashoda i poremećaja u transportu i lancima snabdevanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

VUČIĆ I ORBAN NA OTVARANJU SAJMA POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU: „Rezultati govore više od reči, zahvalnost Mađarskoj ne smemo da zaboravimo“ (FOTO, VIDEO)

Pate maltene sve delatnosti, od industrije do proizvodnje, turizma, ugostiteljstva. Pogođena je i konditorska industrija.

Takođe, celu priču o poskupljenju treba posmatrati malo šire: osim same kartonaže i ambalaže i skoka cena sirovina, na rast utiče i aktuelna cena gasa – kod onih kompanija koje koriste gas. Ipak, kako je to indirektni faktor koji utiče na poskupljenje, onda svakako da nije u „centru“ priče.

Ali, ono što jeste bitno istaći je činjenica da su poskupele uljarice, žitarice, šećer, maslac, brašno – sirovine ključne u proizvodnji slatkiša i slaniša.

Ako ste primetili da su nam neke vrste keksa poskupele u poslednje vreme, iza toga se krije direktno oslanjanje na uvoz za određene sirovine i sam rast cena tih sirovina.

Konkretno, Srbija sa brašnom nema problem, ali puter je ono što uvozimo u velikim količinama. Tamo gde ove sirovine ulaze u sastav proizvod sa 60%, 70% ili 80% – jasno je koliko je to lančana reakcija.

Kilogram maslaca je lani koštao 3 evra, a sada iznosi 8,5 evra.

Za konditorsku industriju inputi su trenutno jedan od najvećih problema, a cene koje su kod nekih proizvoda „otišle“ za 50% naviše – posledica su tih lančanih poskupljenja, nad kojima kompanije nemaju kontrolu. Puter, pritom, mahom uvozimo od Holanđana i Poljaka, ali…

Zbog pomenutih problema i nestašica, ove dve zemlje otkazuju dugoročne ugovore, po cenu tužbe od druge strane, jer jednostavno ne mogu da ispune date obaveze – dok se situacija ne smiri. Drugo „utočište“ nam je Turska, ali je ta zemlja zabranila izvoz maslaca.

Doduše, moguće je da se to neće odnositi na Srbiju, a opet, pitanje je do kada i kako će se stvari dalje odvijati… Kompanije se, stoga, trude da u startu već „ugrade“ potencijalne rizike u cene, jer ih je teško predvideti, a gomilaju se.

Inače, cene hrane su na globalnom nivou poskupele 30 odsto, o čemu svedoče i aktuelni podaci UN. Kako smo pisali početkom tekuće godine, na svetskom tržištu su u decembru jedino poskupeli mleko i mlečni proizvodi za 1,8% u odnosu na novembar, pošto je manja proizvodnja mleka u zapadnoj Evropi i Okeaniji podstakla rast cena putera i mleka u prahu.

Takođe, cene mleka su prošle godine u proseku bile više za 16,9 odsto u odnosu na 2020. godinu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter