Izvor:
08.12.2016 u 23:48
0

Profesor koji je sve pogodio: Predvideo raspad SSSR, 11.septembar, a sada otkriva kako će proći Tramp!

Norveški profesor i sociolog Johan Galtung, koji je predvideo raspad Sovjetskog saveza upozorio je da će moć SAD kao globalne sile rapidno opadati, a da će novi predsednik Donald Tramp dovesti svetsku supersilu do potpunog kolapsa.

Johan Galtung poznat je i kao osnivač i utemeljitelj mirovnih studija kao naučnog predmeta, a javnosti je postao poznat zbog svojih tačnih predviđanja brojnih događaja koji su obeležili blisku istoriju. Norvežanin je tako predvideo nemire na trgu Tjanmen u Kini, kao i napade na Kule bliznakinje.

Izazvao je brojne kontroverze 2000. godine kada je predvideo da će se američka globalna moć urušiti do 2025. Međutim, nakon što je video kojim putem je krenuo Džordž Buš, skratio je taj rok do 2020.

Trampova antiimigraciona platforma podudara se sa onim što je profesor opisao u poslednjoj fazi “raspada“ u knjizi “Pad američkog carstva – šta onda?“, gde je opisan uspon fašizma pre propasti moćne države, piše britanski "Independent".

Norveški sociolog istakao je i "kritičan stav Donalda Trampa prema NATO alijansi", za koji takođe ističe da će biti jedan od "važnih razloga za slom američke moći".

– Kolaps ima dva lica. Druge države odbijaju da budu "dobri saveznici", pa Amerika mora da ratuje sama: ubija, bombarduje iz svojih aviona i dronova, šalje specijalce da ubijaju itd. Ovo se dešava danas. Američke ratove podržavaju samo pojedine zemlje Evrope, ali za sada. I dalje stojim iza toga će to do do 2020. nestati.

S druge strane, Ksenija Viket, šefica američkog programa u "Čatam hausu" rekla je za "Independent" da je "potpuno nerealno" verovati da će SAD prestati da budu globalna sila do 2020.

– SAD su globalna sila iz mnogo razloga. Imaju najjaču vojsku na svetu, snažne su u oblasti univerziteta, kompanija i medija. Država ostaje najveća ekonomija na svetu. Ideja da bilo šta od ovoga može da se promeni za četiri godine je nerealna – rekla je Viket.

Blic
Foto: Twitter/FloridaforHRC

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter