Izvor:
25.11.2016 u 23:40
0

RAT MEĐU FRAKCIJAMA: Borba među trampovcima za funkcije, da li će Vučićev prijatelj postati državni sekretar?

Rivalske frakcije američke Republikanske partije ušle su u oštru i javnu bitku za uticaj na novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa oko budućeg šefa diplomatije. U sporu oko budućeg državnog sekretara su s jedne strane pristalice Mita Romnija, a s druge strane Rudija Đulijanija, piše Njujork tajms.

Uticajni njujorški list piše da je zbog podela oko ova dva kandidata otvoren prostor i za druge mogućnosti za važno mesto u američkoj administraciji i navodi generala mornaričke pešadije Džona Kelija, penzionisanog generala i bivšeg direktora CIA Dejvida Petreusa, kao i senatora Boba Korkera.

Najglasnija grupa je ona koja se protivi da Romni bude državni sekretar s argumentom da je sporna njegova lojalnost budući da je kritikovao Trampa tokom predizborne kampanje. Sam Tramp je svojim savetnicima rekao da bi Romni mogao biti dobar državni sekretar, rekao je zvaničnik iz Trampovog štaba.

Tramp, koji često menja mišljenja, takođe je nedavno hvalio i Đulijanija. S druge strane, bivši njujorški gradonačelnik je na nezadovoljstvo Trampa i javno govori o svojim željama, dok je Romni dosta rezervisaniji.

Protivnici Đulijanija navode bojazni oko njegovih poslovnih veza u inostranstvu, kao i oko toga da li sa 72 godine može da preuzme posao koji zahteva da stalno bude na putu.

Bliska Trampova savetnica Kelijen Konvej rekla je juče da je dobila "poplavu" izraza zabrinutosti u vezi s Romnijem. Glavni Trampov strateg Stiven Benon ranije je izrazio strahovanje da bi Romni, koji je za Trampa govorio da je "prevara", mogao da otuđi Stejt department od ostatka administracije.

Agencija Asošijetid pres ranije je pisala da Đulijanijeve veze u inostranstvu otežavaju njegovo imenovanje za državnog sekretara i između ostalog navela njegovu poslovnu posetu Beogradu 2012. i sastanak s Aleksandrom Vučićem koji je tada bio kandidat za gradonačelnika Beograda.

Njujork tajms kao sporne Đulijanijeve veze navodi ugovore komanije Đulijani partners s vladom Katara, kao i zalaganje da jedna iranska opoziciona grupu bude skinuta sa spiska Stejt departmenta o stranim terorističkim organizacijama.

Beta
Foto: Twitter/FloridaforHRC

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter