Izvor: KURIR
11.07.2024 u 16:35
0

SEIZMOLOG SLAVICA RADOVANOVIĆ O ZEMLJOTRESIMA U MLADENOVCU: Mogući su i NAKNADNI UDARI

Zemljotres jačine 3, 6 stepeni pogodio je danas Mladenovac, nakon čega je registrovan i naknadni udar od 1,9, a naša najpoznatija seizmološkinja Slavica Radovanović kazala je da to govori da je seizmička aktivnost u tom delu Srbije, ali i u celoj centralnoj oživela, a u prilog tome objašnjava da dugo nismo imali dva zemljotresa iznad 3,5 u jednoj godini a ove jesmo.

Kako je objasnila, ovaj udar u Mladenovcu bi možda mogao da bude i glavni, što će pokazati vreme. Napominje da bi bilo dobro da dođe do naknadnih manjih udara, kako bi se seizmička aktivnost oslobodila, sve do nekog narednog ciklusa.

– Sve ovo govoru prilog tome da se u čitavom prostoru centralne Srbije lagano podiže seizmička aktivnost, o čemu svedoči ovaj zemljotres iz marta u Kragujevcu i ovaj današnji. Već u jednoj godini imamo dva zemljotresa sa magnitudama iznad 3,5 a nismo imali nekoliko godina takvu situaciju. To znači da se seizmička aktivnost lagano podiže – kaže Slavica Radovanović.

ŽELITE BRZO DO RAVNOG STOMAKA: Moguće je uz ove savete i trikove nutricioniste

Može biti naknadnih, slabijih udara

Napominje da ćemo tek videti šta će se dešavati nakon ovog zemljotresa.

– Možda će biti slabiji naknadni udari što bi bilo dobro da se energija isprazni do nekog sledećeg ciklusa kada bi mogao da se dogodi neki zemljotres magnitude 5, ali oni nisu strašni – kaže ona i objašnjava zbog čega je to tako:

– Dobra stvar je što se u ovim delovima zemljotresi dešavaju na velikoj dubini i onda što je dublji to je njegov efekat na površini manji. Ali stoji činjenica da je taj prostor oživeo, i prostor centralne Srbije, od Kosmaja pa do Zapadne Morave, čak i dalje do Kruševca.

Na istom području bilo i jačih zemljotresa

Navela je i interesantan detalj da su se tu u prošlosti zemljotresi magnitude 5, dešavali zapravo leti.

Dodaje i da šta će se dešavati na našem prostoru zavisi i od seizmičke aktivnosti izvan granica naše zemlje.

– Zavisi i od toga šta će se dešavati na jugu, da li će biti u Grčkoj, pa će nastaviti proces centralnom Srbijom, ili će se aktivirati neka žarištu Rumuniji, ili na istoku ili na zapadu – kaže ona.

Prema njenim rečima, zemljotresi magnitude 5 nisu katastrofalni, eventualno mogu da izazovu manja oštećenja na objektima, i ponavlja da je dobro što su dublji. Podsetila je i da je 1974. godine bio zemljotres kod Mladenovca jačine 4,5 stepeni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter