Izvor: Kurir.rs
01.10.2023 u 10:58
0

SMETA IM DAN ŽALOSTI, A TERORISTE PRETVORILI U HEROJE: Kako se Priština oprostila od ekstremista OVK posle krvoprolića u Kumanovu

Dan žalosti koji je proglašen u Srbiji zbog ubistva trojice Srba u Banjskoj, ali i smrti albanskog policajca, izazvao je burne reakcije vlasti u Prištini i delova međunarodne zajednice.

I premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, i predsednica Vjosa Osmani, nazvali su teroristima Srbe koji su oružjem reagovali na svakodnevno nasilje sa kojim se suočavaju.

Na licemerje Prištine i međunarodne zajednice po pitanju proglašenja Dana žalosti ukazao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je u pitanju civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka.

– Srbija naime obeležava Dan žalosti zbog tragičnih događaja na KiM. Zbog smrti svih ljudi iz ugla Ustava RS, svi su državljani naše zemlje. Srbija ima Dan žalosti i zbog trojice Srba i ubijenog policajca. To je civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka – rekao je predsednik u sredu.

Predsednik je podsetio i kako se Priština oprostila od terorista koji su 2015. godine u Kumanovu napali makedonsku policiju.

U borbama koje su počele 9. maja 2015. godine i policijskoj operaciji „Divo naselje“, ubijeno je 8 čuvara reda, 10 albanskih terorista, dok je 37 policajaca ranjeno.

Priština je tada izdvojila čak 219.000 evra za porodice ubijenih terorista, i organizovana je „državna“ sahrana na teritoriji samoproglašenog Kosova, sa sve zastavama tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Begu Rizaju, jednom od terorista, čak je podignut i spomenik u Dečanu, koji obilaze predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Iako se Priština danas protivi međunarodnoj istrazi, ističući da je to pitanje suvereniteta takozvane države, Ramuš Haradinaj je tada tražio da se uključe međunarodni partneri, i čak pozvao ambasadora iz Skoplja na konsultacije.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter