Izvor: T. Sikima
24.10.2020 u 11:34
0

SRBIJA UKIDA POMERANJE SATA? Igra sa kazaljkama

Zimsko računanje vremena ove godine počinje u nedelju 25. oktobra i trajaće do poslednje nedelje marta 2021. godine. Noćas ćemo još jednom vratiti kazaljke unazad u 3.00 posle ponoći na 2.00 sata.

OVO MORATE ZNATI

DEČAK (15) UMRO NASRED ULICE U NIŠU! Bežao od noža, a onda se samo srušio?!

DAČIĆ NA HAPPY TV O ZAJEDNIČKOJ BORBI PROTIV MAFIJE: Predsednik će uvek biti na meti jer je objavio rat kanceru društva

TUGA! SUĐENJE U SMEDEREVU ZA UBISTVO STEFANA FILIĆA: Optuženi tvrde da nisu imali nameru da usmrte nesrećnog mladića

POSLANICI DANAS O PREDLOGU ZAKONA O MINISTARSTVIMA

SAZNAJEMO! PREDSEDNIKOV UDAR NA MAFIJU KREĆE OD DRŽAVNIH FUNKCIONERA

U SFRJ je pomeranje sata uvedeno još 27. marta 1983. godine, čime se naša zemlja pridružila ostatku Evrope, sa namerom da kao i drugi uštedi na upotrebi električne energije, poveća produktivnost i produži efikasnost radnog dana.

Tokom godina ispostaviće se da je procena o efikasnosti zimskog i letnjeg računanja vremena neopravdana i štetna po zdravlje te da je potrebno da se razmišlja o napuštanju ovog sistema pa su tako među prvima Kina, Rusija, Belorusija, Island i Turska ukinule pomeranje sata. 

I lekari se slažu da pomeranje sata izaziva aniksioznost, povećan broj kardiovaskularnih problema, nezadovoljstvo i razdražljivost te da deca imaju problema sa koncetracijom u školi.

Evropska Unija je u leto 2018. godine sprovela onlajn anketu o ukidanju pomeranja sata. Anketa je pokazala da čak 4 miliona građana EU želi da se ukine prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena i obrnuto pa je predlog o ukidanju pomeranja sata završio u Evropskom parlamentu. U martu 2019. godine EU je donela odluku da od 2021. prestaje sa pomeranjem sata, koju sada treba da ratifikuje svaka zemlja članica ponaosob.

Građani EU će tako poslednji put pomerati časovnike unapred u zadnjoj nedelji marta 2021. godine ukoliko njihova država odluči da ostane u letnjem računanju vremena. U onim državama koje odluče da ostanu u zimskom računanju vremena građani će poslednji put pomerati satove u zadnjoj nedelji oktobra 2021. godine.

Kom će se ritmu Evrope prilagoditi Srbija, ostaje da vidimo nakon što svaka država članica EU donese svoju odluku. Evropa pokriva veliki prostor sa tri vremenske zone i sada će biti najvažnije da se pronađe modus koji će odgovarati pre svega – evropskoj privredi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter