Izvor: KURIR
18.06.2024 u 08:09
0

ŠTA AKO SE DETE IZGUBI NA PLAŽI ILI PREPUNOM ŠETALIŠTU? Saveti kako da ovo ne bude više noćna mora roditelja i dece

Da li ste nekada razgovarali sa svojim detetom šta treba da uradi i kako da se ponaša ako se izgubi na letovanju, a da istovremeno ostane bezbedno i da se ne preplaši?

Koliko god da roditelji brinu o svojoj deci, dovoljan je trenutak nepažnje da dete nestane iz vidokruga i izgubi se. Deca se izgube na plaži, ali isto tako se mogu izgubiti u tržnom centru ili na prepunom šetalištu u nekom od letovališta.

Na plažama tokom leta cirkuliše ogroman broj posetilaca. Deca u kupaćim kostimima sva liče jedna na druge i roditeljima je teško da ih prepoznaju.

Ako se samo malo udalje na plaži od roditelja, veoma lako se izgube u masi. Ovakve situacije predstavljaju veliki stres i za dete i za roditelje.

Ukoliko imate decu školskog ili predškolskog uzrasta, možda ne bi bilo loše da porazgovarate sa njima na ovu temu i date im uputstva šta da rade ukoliko dođe do toga da se izgube na plaži, ulici i ne mogu da vas pronađu.

Prvo i osnovno što biste trebali da im napomenete da kada shvate da su se izgubili, ne nastavljaju u panici da se udaljavaju tražeći vas, već da ostanu na istom mestu.

 

SRPSKA RAKIJA NAJBOLJA NA SVETU! Šljivovica iz sela Viševac osvojila maksimalan broj poena na svetskom takmičenju u Njujorku

Naučite pre svega svoje dete da prepozna ljude od kojih može bezbedno tražiti pomoć. Objasnite im da se mogu obratiti zaposlenima u baru (ukoliko su se izgubili na plaži), zaposlenima u nekoj od prodavnica, policajcu. Ako plaža ima spasioca uputite dete da se prvo javi njemu ako se izgubi.

Oni će preduzeti dalje korake da se dete što pre vrati roditeljima, a dete će među njima biti zaštićeno i bezbedno dok po njega ne dođu tata i mama.

Objasnite im da se za pomoć mogu obratiti drugoj mami sa decom.

Možete takođe zajednički dogovoriti mesto na plaži gde ćete se naći u slučaju da se razdvojite, isto to možete uraditi i na prometnim šetalištima. Najbolje bi bilo da to bude neki posebno vidljiv objekat, koji je uočljiv sa više strana i koji se lako pamti, i da to bude mesto ka kojem bi se dete uputilo ukoliko se odvoji od vas i ka kojem bi ste vi takođe krenuli.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter