Izvor: Alo.rs
29.06.2023 u 16:16
0

ŠTA NAS SVE ČEKA OVOG LETA: Kiše će biti i dalje, a evo kada će temperature ići i do 40 STEPENI

Kakvo nas vreme očekuje ovog leta? Pogledajte dugoročnu prognozu stručnjaka

Meteorolog Ivan Ristić i Doroteja Stanojević govorili su o vremenu i klimi koja nas očekuju na narednom periodu.

– Postoje teorije koje govore o promeni klime, koji nam daju nadu da će se klima vratiti u normalu. Nadam se da ćemo posle 2030. godine imati normalno vreme – rekao je Ristić.

Stanojević ističe da se rade istraživanja koja govore o klimi koja nas čeka u narednih 100 godina.

VREMENSKA PROGNOZA ZA 29. JUN: Pretežno sunčano, temperatura do 27 stepeni

– Kako se razvija ekonomija i industrija kako se širi na Zemlji, mi računamo klimatološki model koji se zasniva na ekonomiji, gde možemo da vidimo kakva će klima biti za 100 godina – ističe Stanojević.

Kako kaže meteorolog, globalno zagrejavanje utiče kako na viruse, tako i na zemljotrese.

– Ukoliko se klima bude zagrejavala doćiće do velikih otapanja, ali ovakve teorije nam daju neku nadu. Tek od 1900. godine počele su da se mere neke stvari, a tek krajem 20. veka se sve kompjuterizovalo zato smatram da treba da prođe 100 godina da bi mogli da znamo neku pravilnu statistiku – rekao je Ristić i dodao:

– Imali smo špansku groznicu, pa 100 godina posle koronu, i onda vidimo da kada se desi toplotni talas dolazi do širenja i pandemije virusa. Takođe, kako se zagreva zemlja dolazi i do zemljotresa.

Očekuju nas tropsko leto i visoke temprature

– Na svaka tri četiri dana ćemo imati kišu, a posle 20. jula ćemo imati temperaturu do čak 40 stepeni! Najtopliji period će biti do sredine avgusta, i ovo važi za kontinentalni deo. Na moru temperatura mora je već 25 stepeni, tako da će tamo biti svakako toplo – rekao je Ristić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter