Izvor: KOSOVO ONLINE
19.05.2024 u 15:22
0

ŠTA SE TO KUVA U ALBANIJI? RATNE IGRANKE DA NAS ZAPLAŠE, NEĆE MOĆI TAKO LAKO: Da li je vežba KBS i OSA u Albaniji uvežbavanje „diplomatskog“ odgovora Srbiji?

U roku od samo dvadesetak dana grmela je artiljerija na dve suprotne strane Kosova. Najpre, 19. aprila na Privremenom vojnom poligonu “Pešter” Vojska Srbije zatutnjala je teškom artiljerijom i borbenim avionima, da bi nepune tri nedelje kasnije, u bazi Biza u Albaniji, Kosovske bezbednosne snage i Oružane snage Albanije, 10. maja, “uzvratile” zajedničkom vežbom u kojoj su kombinovana dejstva direktnom i indirektnom vatrom iz artiljerijskih oruđa i borbenih vozila Vuran. Svaka vojska na svetu mora da se uvežbava poručuju za Kosovo onlajn analitičari u Tirani i Beogradu. Ipak, nemaju dilemu da je svaka od ovih vežbi bila i svojevrsna diplomatska poruka onoj, drugoj strani.

Višednevna vojna vežba “Vihor 2024” u kojoj je učestvovalo više hiljada pripadnika sa oko 500 složenih borbenih sredstava i opreme održana kod Sijenice za zvaničnu Prištinu bila je čista provokacija.

„Izvode vežbe sa borbenim dronovima kamikazama, a mesto gde se ova vežbe održava, osim što je 30 kilometara od granice Kosova, udaljeno je samo tri kilometra od granice Srbije i Crne Gore. Ovo je i dokaz da je Srbija autoritet, instanca, faktor, glavni akter destabilizujućih napora za region Zapadnog Balkana i da predstavlja pretnju ne samo našoj Republici, koju ne priznaje, već i bezbednosti svih građana našeg regiona“, poručio je Kurti.

I ministar odbrane Ejup Maćedonci izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, militarizacije Srbije. On je to rekao na marginama Foruma Defense24.

Prethodno je vojnu vežbu na Pešteru ocenio kao nastavak izazivanja tenzija zato što Srbija testira ofanzivno, a ne defanzivno oružje.

“U vreme kada se ova vežba izvodi i upotreba opreme i sistema naoružanja u ovoj vežbi predstavlja pretnju stabilnosti i bezbednosti na Balkanu. Srbija je zakamuflirala sve dosadašnje akcije pripreme i militarizacije za odbranu. Srbija će testirati ofanzivnu, a ne defanzivnu opremu“, kazao je Maćedonci.

Ipak, dvadesetak dana kasnije, zajedničku vežbu KBS-a i Oružanih snaga Albanije uz upotrebu teške artiljerije Maćedonci je ocenio kao “povećanje borbenih kapaciteta KBS-a u cilju održavanja globalnog mira i bezbednosti”.

„Svrha ove vežbe je povećanje borbenih kapaciteta KBS-a, interoperabilnost između naših vojski, kao i razmena iskustava u cilju održavanja globalnog mira i bezbednosti“, naveo je Maćedonci.

“Zveckanje oružjem” kao poruka

Viši savetnik ISAK fonda Marko Savković objašnjava da vojne vežbe nikada nisu samo uvežbavanje ili demonstracija moći, već i jasne političke poruke.

“Ovde je pre svega naglasak na demonstraciji. Vi vojnom vežbom šaljete poruku partnerima i potencijalnim protivnicima: “Tu smo, mi smo spremni za sve eventualnosti’. A eventualno šaljete i neku poruku svojoj populaciji da ih umirite i kažete da ste sposobni da se odbranite u – ne znam kakvom scenariju – koji sutra može da se razvije”, ocenjuje Savković.

HITNO OGLAŠAVANJE MUP-A! Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise

 

Objašnjava da vojne vežbe u Albaniji i u Srbiji u praktičnom smislu ne mogu da se porede zato što je ona na Pešterskoj visoravni mnogo složenija i izvedena uz učešće više rodova i sistema naoružanja i vojne opreme, uključujući i avijaciju.

Ipak, dodaje, obe imaju i skriveni, zajednički imenitelj.

“One jesu slanje poruke, ne samo regionu, već univerzalne poruke svim saveznicima, partnerima, ali i potencijalnim suparnicima: ‘Tu smo, spremni smo i možemo da odgovorimo na različite izazove’”, kaže Savković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter