Izvor: Alo.rs
02.12.2023 u 15:46
0

STIŽE DRASTIČNO ZAHLAĐENJE: Širom Srbije padavine, sneg i grmljavina

U subotu tokom drugog dela dana premeštanje hladnog fronta, padavine i naglo zahlađenje. Sneg ponegde na kratko i u nizijama. U nedelju osetno hlandnije, ponegde uz sneg.

– U toku drugog dela današnjeg dana se računa na premeštanje hladnog fronta na jugoistok uz okretanje jakog, na udare i olujnog južnog vetra na vrlo jak severozapadni, povremene padavine i naglo zahlađenje – piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

U zoni fronta lokalno može biti vrlo intenzivnih padavina, pljuskova krupe, sugradice pa čak i snega praćenog grmljavinom. U subotu maksimumi od oko -1 na krajnjem severozapadu Hrvatske gde će biti konkretnijeg snega do oko +23 nad istokom i jugoistokom Srbije. Uveče svugde naglo zahlađenje.

STIŽE LEDENI TALAS: Evo koji delovi Balkana će biti zavejani!

U nedelju osetno hladnije i vetrovito uz promenljivu oblačnost. Više oblaka uz povremen sneg se očekuje nad delovima jugozapadne Hrvatske, središnje i severoistočne BiH, severne C.Gore, jugozapadne, zapadne i dela središnje Srbije. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Dnevni maksimum od -1 do +6 stepeni Celzijusa, uvče smanjenje oblačnosti.

Ponedeljak ujutro donosi umeren, lokalno i jak mraz, uglavnom do -8 do -2, lokalno i oko -12 stepeni Celzijusa. Tokom dana suvo i hladno uz maksimume od -1 do +5 stepeni Celzijusa.

U utorak posle jutra sa mrazem tokom dana malo toplije uz okretanje vetra na jugoistočni smer. Dnevni maksimum od +3 do +11 stepeni Celzijusa.

Od srede sledeće nedelje se simulira jačanje uticaja jakog anticiklona koji će se razvijati nad zapadom Rusije, dok će u isto vreme serija ciklonskih aktivnosti zahvatiti šire područje Jadrana.

Kao posledica toga, od srede pretežno oblačno uz slabije i ređe jutarnje mrazeve ali će tokom dana polako biti sve hladnije tako da se u petak očekuju maksimumi od +1 na istoku do oko +7 na jugozapadu i jugu regiona. Iznad 500mnv će povremeno biti snega, posebno nad istočnim i središnjim delovima regiona.

Za naredni vikend i oko 11. decembra trenutne simulacije daju jačanje uticaja tog anticiklona koji bi svoje jezgro mogao izmestiti više ka zapadu Rusije i Skandinaviji. U takvim uslovima ka nama bi sa istoka priticala sve veća količina hladnog vazduha dok bi jugoistočni vetar sve više dobijao istočnu komponentu (hladna košava) tako da bi istok Srbije mogao biti najhladniji deo regiona.

– Oko 11.12. bi se maksimumi mogli kretati od -2 na istoku Srbije do oko +4 na jugozapadu i jugu regiona, a osim planina pojava snežnog pokrivača bi bila moguća i u nizijama – zaključuje Čubrilo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter