Izvor: Alo
02.02.2024 u 07:03
0

STIŽE NAM SNEG: Nakon prolećnih temperatura, od ovog datuma opet se vraća zima

Nakon nekoliko hladnih dana, prema prognozi RHMZ od subote u Srbiji počinje topli talas koji za vikend donosi čak 18, u utorak neverovatnih 20 stepeni!

Nakon nekoliko hladnih dana, prema prognozi RHMZ od subote u Srbiji počinje topli talas koji za vikend donosi čak 18, u utorak neverovatnih 20 stepeni!

Međutim, vremenska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za ceo mesec pokazuje da će natprosečne temperature potrajati samo prvih desetak dana februara, a zatim sledi preokret uz sneg na planinama i kišu i sneg u nižim predelima, a do kraja meseca se očekuje promenljivo vreme i smena toplijeg i hladnije vremena.

Prema grafikonu RHMZ prognoza za februar 2024. godine kiša se očekuju na početku meseca, 2. februara, zatim 8. i 11, 15, 17, 18, kada je moguć i sneg, i zatim ponovo kiša pred kraj meseca, 24. februara.

Prvih deset dana februara će biti natprosečno toplo, očekuju se temperature od oko 18 stepeni, ali će one lokalno dostizati i 20 stepeni. Biće suvo i stabilno, a jutarnji mrazevi će oslabiti. Minimalne temperature će se kretati od -3 do +7 stepeni, dok će dnevne vrednosti u većini mesta dostići od +7 do +15 stepeni, lokalno i do +18 stepeni.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, u prvoj dekadi februara će temperature biti i do 10 stepeni iznad višegodišnjeg proseka za prvu dekadu februara i više će priličiti drugoj polovini ili kraju marta.

Do postepene promene će doći početkom druge dekade meseca. Već oko 10. februara se očekuje manje zahlađenje, a intenzivnije zahlađenje će se desiti između 15. i 20 februara. Ovo zahlađenje će usloviti u nižim predelima i kišu i sneg uz kratkotrajna stvaranja snežnog pokrivača i u nižim predelima, dok bi na planinama u tom periodu bilo češćih naoblačenja sa snegom.

Poslednjih desetak dana februara doći će do temperaturnih oscilacija, čestih promena toplog i hladnog uz padavine. Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da će padavine biti češće u drugoj i trećoj dekadi meseca i na mesečnom nivou ukupna količina će biti iznad proseka, od 40 do 70 mm u nižim predelima i oko 80 mm na planinama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter