Izvor:
02.12.2016 u 14:25
0

STRAVIČNO UPOZORENJE EVROPOLA: Slede novi napadi ISIS u zemljama Evropske Unije!

Evropol je danas upozorio da će Islamska država najverovatnije izvesti nove napade na teritoriji Evropske unije, verovatno ciljajući zemlje članice koalicije predvođene SAD koja se bori protiv te ekstremističke organizacije u Siriji i Iraku.

– Podaci pojedinih obaveštajnih službi ukazuju da postoji mogućnost da se u Evropi trenutno nalaze desetine osoba povezanih sa Islamskom državom koje su sposobne da izvrše terorističke napade – navodi se u izveštaju Evropola.

Izveštaj je načinjen na osnovu informacija evropskih obaveštajnih službi za borbu protiv terorizma, a oslanja se i na izveštaje medija kao i ranije javne pozive lidera ID na napade, navodi AP.

Evropol ukazuje da ID ima veliki uticaj na marginalizovanu omladinu, od kojih neki imaju mentalne probleme i koje podstiču na izvođenje napada.

U izveštaju se ukazuje i na taktiku koju ta grupa koristi u Iraku i Siriji – kao što su automobili-bome i upozorava da bi to mogli da upotrebe i u Evropi.

Napadi u Francuskoj i Belgiji u poslednje dve godine pokazuju da ekstremisti koji deluju u ime ID mogu efikasno da planiraju složne napade, konstatuje Evropol.

Ističe se i da ekstremisti sada biraju druge "mekše" mete, umesto simboličnih, kao što su vojska i policija, za šta je dokaz prošlogodišnji napad u Parizu.

Evropol navodi da nasumični napadi imaju veoma snažan efekat po javnost i da se time ostvaruje jedan od glavnih ciljeva terorizma – ozbiljno zaplašiti narod.

U izveštaju se navodi da su evropske obaveštajne agencije saglasne da su "sajber sposobnosti terorističkih grupa još uvek na niskom nivou", ali da ih ne treba isključiti.

Podseća se i na slučaj iz februara kada je u Maroku sprečen najverovatniji napad ćelije Islamske država hemijskim ili biološkim oružjem, što je znak upozorenja da bi takvo oružje mogli da upotrebe i u Evropi.

Tanjug
Foto: twitter.com/DanieleRaineri

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter