Izvor: BSC HAPPY/RTS
11.08.2023 u 16:07
0

STRUČNJACI PONOVO ULAZE U „RIBNIKAR“: Ovo je plan podrške! Deci će biti ponuđen NORVEŠKI UPITNIK, evo šta to znači!

Gotovo četiri meseca od tragedije, stručnjaci Radne grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih od 21. avgusta ponovo ulaze u OŠ „Vladislav Ribrnikar“, u kojoj će predstaviti plan dalje podrške nastavnicima i roditeljima đaka te škole.

Psiholog Hana Korać rekla je da plan obuhvata razgovore o temama šta je to trauma, kako da ih nastavnici prepoznaju kod sebe ili kod đaka, ali takođe i kako da se vrati sigurnost u školsko okruženje.

Hana Korać, članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju mladih, podseća da od tragedija 3. i 4. maja stručnjaci kontinuirano pružaju psihosocijalnu podršku u Beogradu, u Dadovu, Mladenovcu, Lazarevcu, Smederevu i Pančevu, kao i tokom celog leta na različitim punktovima.

– Od 1. septembra, svi koji žele podršku mogu da dođu pozorište Dadov, od ponedeljka do petka od 10 do 18 časova, bez uputa i bez knjižice – dodaje Koraćeva.

Kako je navela, plan podrške koji će od 20. avgusta do 1. septembra predstaviti nastavnicima i roditeljima đaka OŠ „Vladislav Ribnikar“ treba da identifikuje njihove potrebe i brige, kako bi se na najbolji način mogle da se organizuju grupe podrške od početka septembra.

Kako je rekla, te grupe će imati psihoedukativni karakter.

– Teme mogu biti razne, uključujući i to šta je trauma, kako da ih nastavnici prepoznaju ili kod sebe ili kod đaka, ali takođe i kako da se vrate sigurnost u školsko okruženje i sve druge brige koje nam budu izneli – navela je Koraćeva.

Ona je dodala da će se nastavnicima objasniti prinicip funkcionisanja radionica – gde, kada, šta obuhvataju, koliko će trajati, ko može da učestvuje u njima.

Ukazala je na to da plan treba da očuva kontinuitet u pružanju pomoći nastavnicima i roditeljima i deci od tragičnih događaja sa početka maja.

Sa druge strane, ukazuje na to da se postepeno izlazi iz kriznog perioda i zato je bitno da se grupim sastancima pošalje poruka deci da vode brigu o svom mentalnom zdravlju i sigurnosti, da postoji svest o sebi da se kroz grupe pospešuje osećaj zajedništva, pripadanja kolektivu, saradnje.

Za nastavnike „Ribnikara“, radionice će se odvijati unutar škole barem prvih mesec dana, s obzirom na to da je prvi mesec period adaptacije. „Održavaće se jednom nedeljno u trajanju od sat i po, ali i češće ako to bude potrebno.“

PORODICE UBIJENE DECE U „RIBNIKARU“ PODNELE TUŽBU PROTIV RODITELJA DEČAKA UBICE: Ovo su njihovi zahtevi

Savetovalište u Dečjem kulturnom centru

Prema njenim rečima, nastavnici ostalih škola biće pozvani da dođu u Dečji kulturni centar, gde će se savetovalište održavati od 1. septembra i gde će moći da dobiju svaku podršku i pomoć koja im je potrebna.

Koraćeva je naglasila da povratak u školu otvara neka nova pitanja, pa će roditelji imati mogućnost da podele dileme sa stručnjacima u okviru grupa koje će se održavati jednom nedeljno i trajati sat i po vremena u okviru savetovališta.

Kako je dodala, stručnjaci će i dalje pružati individualnu pomoć.

Koraćeva je ukazala i na to da će se za nastavnike i za roditelje iz Mladenovca i Smedereva organizovati tribine o tome šta je trauma, kako mogu da pomognu deci, koji su to znaci na koje treba da obrate pažnju i kod sebe i kod dece.

Istakla je da nastavnici i roditelji iz ostalih škola mogu da dođu u Dečji kulturni centar svakog dana od ponedeljka do petka, a mogu da dođu i na grupne sastanke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter