Izvor: tanjug
07.12.2020 u 16:26
0

SUDIJSKI IZBORI Za VSS glasalo 80 odsto delilaca pravde

Izbori za nove članove Visokog saveta sudstva (VS S) iz reda sudija održani su danas na 49 biračkih mesta u sudovima širom Srbije, a preliminarni rezultati glasanja – koji su kandidati osvojili najviše glasova svojih kolega, trebalo bi da budu poznati večeras.

Na izborima je pravo glasa za sudije – kandidate moglo da iskoristi ukupno 2.092 njihovih kolega – sudija, na stalnoj sudijskoj funkciji, a prema prvim procenama glasalo je njih oko 80 odsto. Glasanje je održano od 7.30 do 15.30.

Izbore su posmatrali Misija OEBS-a u Srbiji, predstavnici Udruženja sudija i tužilaca Srbije, zatim Alumni kluba Pravosudne akademije, Društva sudija Srbije i Odbor za ljudska prava Niš i pravosudna baza jug, objavila je Izborna komisija Visokog saveta sudstva. Na ovim izborima biraju se predstavnici sudija iz sudova svih nivoa, osim apelacionog, za članove VS S na mandat od pet godina. Kandidati sa najviše osvojenih glasova biće predloženi na izbor u VS S poslanicima Narodne skupštine. Aktuelnim članovima saveta mandati ističu u aprilu 2021. godine. Početkom novembra utvrđene su liste kandidata za nove članove V S S.

Kandidati za članove VS S za Vrhovni kasacioni sud, Privredni apelacioni sud i Upravi sud su sudija Upravnog suda Nikola Kitarović i sudija Vrhovnog kasacionog suda Zorana Delibašić. Kandidature za predstavnike viših i privrednih sudova utvrđene su sudiji Višeg suda u Požarevcu Branislavu Savoviću, sudiji Višeg suda u Kraljevu Milanu Davidoviću, sudiji Višeg suda u Novom Sadu Ivani Josifović i sudiji Višeg suda u Beogradu Mariji Aranđelović Jureša.

Za članove VS S za osnovne sudove, prekršajne sudove i Prekršajni apelacioni sud kandidovalo se 16 sudija, a to su: sudije Prekršajnog apelacionog suda Goran Božić, Miroslav Petrović i Miroslav Janjetović, sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu Žak Pavlović, sudija Osnovnog suda u Ivanjici Snežana Bjelogrlić, sudija Osnovnog suda u Somboru Nada Fridrih.

Takođe, sedam sudija Prekršajnog suda u Beoradu: Svetlana Planojević, Goran Milić, Dragica Barać, Ivana Vlaović, Predrag Bogavac, Ljiljana Petrović i Biljana Miilenić Veselinović i dvoje sudija iz Prvog osnovnog suda u Beogradu Vladan Mioljević i Vladana Vukčević-Jovanović.

Kandidati za člana VS S za sudove sa teritorije autonomnih pokrajina su sudije Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić i Vukica Kužić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter