Izvor: Happy BSC Portal/Alo.rs
04.12.2023 u 21:10
0

SUTRA SLAVIMO 3 SVETA APOSTOLA: Ovu molitvu treba izgovoriti kako biste izbegli nevolje

Prema legendi u koju veruju hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Srpska pravoslavna crkva i mnogi pravoslavni vernici sutra obeležavaju krsnu slavu Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip.

Prema legendi u koju veruju hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Neki od tih „malih apostola“ bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Arhip je jedan od sedamdeset. Apostol Pavle spominje ga u poslanici Kološanima i Filimonu, nazivajući ga svojim drugarom u vojevanju. U gradu Kolosaju središte hrišćanstva bilo je Filimonovoj kući.

U to vreme apostoli rukopolagaju svoje učenike za episkope, i to neke od njih na stalno mesto, a neke kao misionare putujuće po raznim mestima.

I Filimon je bio jedan od ovih poslednjih, a Apfija, Filimonova žena služila je tamošnjoj crkvi. U vreme nekog praznika neznaboškoj boginji Artemidi, svi verni u Kolosaju su po običaju gosti u Filimonovog doma na molitvi.

Neznabošci, saznavši za ovaj skup, jurnu i pohvataju sve hrišćane, Filimona, Arhipa i Apfiju, kao vođe, najpre stave na šibu, a posle ih zakopaju do pojasa u zemlju i počnu ih kamenjem gađati.

I tako su Filimon i Apfija ubijeni, a Arhipa izvade iz rupe jedva živog, ostavivši ga za zabavu deci koja su ga izbola noževima. Na ovaj način Pavlov drugar u vojevanju skončao je svoj zemaljski put.

ČUDAN OBIČAJ NA SRPSKOJ SAHRANI: Ima li ovoga u vašem kraju?

Na sutrašnji dan treba izgovoriti ovu molitvu, naročito ukoliko ste u nevolji ili je period iza vas bio veoma težak.

– Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter