Izvor: Stil
13.10.2023 u 08:57
0

SUTRA SLAVIMO NAJVAŽNIJI ŽENSKI PRAZNIK: Vernici smatraju da će BOGORODICA ispuniti sve želje izgovorene NA OVAJ NAČIN

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Pokrov Presvete Bogorodice, jedan od najznačajnijih "ženskih" praznika

Veruje se da će se upravo na veliki praznik, Pokrov Presvete Bogorodice, ženama ispuniti sve želje – izgovorene u čistoj veri.

14. oktobar se slavi kao Pokrov Presvete Bogorodice i taj praznik je posvećen njenom pokrovu, prekrivaču, koji je ona razastrla nad Hrišćanima, u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Smatra se da i ona i dalje ovaj pokrov drži iznad nas i štiti nas od zla.

Žene koje nisu rađale i nemaju decu, na ovaj veliki dan pale sveću, mole se i poste.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.

Događaj koji crkva praznuje desio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa). Bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda, a negde u pozadini stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem.

U četiri sata posle ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad naroda, kao da tom odećom pokriva narod.

Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru, i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi „Caricu i gospođu, kako se moli za sav svet„, što Epifanije začuđen potvrdi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter