Izvor: STA
20.09.2023 u 12:35
0

TESLINA TRAGEDIJA: Objavljen prvi prevod Tesline prepiske sa jednom od najvećih banki na svetu

Slovenačka izdavačka kuća Litera objavila je prevod prepiske velikog pronalazača Nikole Tesle i vodećih predstavnika bankarske dinastije i poslovne banke Džej Pi Morgan (J.P. Morgan & Co). Tako je prepiska prvi put ugledala svetlost dana, objavila j slovenačka tiskovna agencija. Ovo delo govori o tagediji uspona neolibrealnog kapitaizma

To je uvid u jednu od najvećih tragedija 20. veka, koja odražava, između ostalog, i brutalni uspon neoliberalnog kapitalizma“, kaže se u predstavljanju knjige, koju su uredili, preveli i obogatili pratećom studijom Tibora Hrsa Pandura

Rad pod nazivom „Nikola Tesla: Prepiska sa J.P. Morgan & Co.“ predstavljen je slovenačkoj javnosti u Atrijumu ZRC-a u Ljubljani, na dan izdanja. Kako je najavio Tibor Hrs Pandur, delo je zasnovano na različitim do sada neobjavljenim arhivima, posebno Teslinoj ličnoj arhivi iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu i arhivi Morganove biblioteke i muzeja u Njujorku, i drugim arhivima u SAD.

Pisma su praćena kratkim biografijama Teslinih adresata i opsežnim beleškama koje kontekstualizuju veliki deo istorijske, biografske i tehničke pozadine, a delo uključuje i prevode svih dostupnih priloga koje je Tesla dostavio uz pisma.

Prepiska pokriva period između 1900. i 1934. i dokumentuje ekonomsku, društvenu i političku pozadinu Teslinog pokušaja da uspostavi prototip stanice Vordenklif, kojom je želeo da čovečanstvu omogući pristup bežičnoj energiji koja ne bi uključivala „otpad ili potrošnju bilo kog materijala“, a takođe pokriva pozadinu razvoja Tesline turbine, koja je podržaan kreditima Džej Pi Morgana Mlađeg.

„Tragedija koja odražava, između ostalog, brutalni uspon neoliberalnog kapitalizma“

„Pošto su oba Morgana u početku finansijski podržavala Teslu, ali su prekinula dalju podršku iz složenih psiholoških, istorijskih i političko-ekonomskih razloga, takođe vezanih za onemogućavanje i ukalupljivanje prodornih tehnologija u reprodukciju postojećih (vlasničkih) odnosa, prepiska pruža jedinstvenu uvid u jednu od najvećih tragedija 20. veka, koja odražava, između ostalog, brutalni uspon neoliberalnog kapitalizma“, navodi se u uvodu knjige.

Analizu ove pozadine, kao i odgovor na ključno pitanje zašto je Morgan prekinuo podršku Teslinom projektu, kojim je želeo da transformiše energetsko-socijalnu strukturu čovečanstva, nudi sveobuhvatna prateća studija, koja takođe osvetljava neka nova saznanja vezana za podzemnu konstrukciju i dizajn kule Vordenklif, ali i predočava etičke i političke stavove Tesle i Luja Adamiča, i njihov složen odnos u međuratnom periodu prve polovine dvadesetog veka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter