Izvor: Alo
13.04.2024 u 07:23
0

TOKOM LETA 50 STEPENI I TOKOM 50 TROPSKIH DANA? Evo šta nas očekuje do kraja meseca

Početak aprila doneo je velike vremenske oscilacije i prave letnje temperature, a mart je i zvanično najtopliji u istoriji merenja.

Međutim, neobično toplo vreme u ovom periodu otvorilo je niz pitanja – ako u aprilu živa na termometru pokazuje i trideset stepeni, kakve li nas temperature očekuju na leto?

Goran Mihajlović iz RHMZ-a objašnjava i šta je dovelo do temperaturnih rekorda, ali nam i najavljuje pravo osveženje, sa kišom.

Svaki mesec od juna 2023. godine je postavio novi rekord i zaradio epitet „najtopliji“.Mart 2024. godine nije izuzetak.

Naime, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović objašnjava da su zabeleženi temperaturni rekordi pre svega rezultat aktivnosti El Ninja, globalnog fenomena koji je aktivan od sredine prethodne godine.

“On sada ulazi u jednu mirniju fazu i opadanje. Ali u prethodnih osam do devet meseci smo imali veoma intenzivnu aktivnost”, rekao je Mihajlović.

Ukazuje da će se odložena dejstva El Ninja, ipak, i u narednim mesecima osećati na čitavoj planeti. Drugi faktor koji je uticao na to da imamo leto u aprilu je tzv. severnoatlantska oscilacija, koja je onemogućavala prodor hladnog vazduha.

“Otuda nam je i zima bila veoma blaga, a sa druge strane sprečavanje prodora hladnog vazduha omogućava manje procese koji su kontinentalni, a koji onda utiču da imamo priliv pre svega tropskog, odnosno mediteranskog vazduha”, naveo je Mihajlović.

VELIKE GUŽVE NA ŠALTERIMA ZA PASOŠ Oglasili se iz MUP-a i objasnili zašto

Ukazuje da će se odložena dejstva El Ninja, ipak, i u narednim mesecima osećati na čitavoj planeti. Drugi faktor koji je uticao na to da imamo leto u aprilu je tzv. severnoatlantska oscilacija, koja je onemogućavala prodor hladnog vazduha.

Očekivana prognoza za letnju sezonu je da možemo očekivati negde između 35 i 50 tropskih dana – to su dani sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni.

“Generalno, celo leto bi imalo nešto višu srednju temperaturu, oko dva stepena u odnosu na prosečnu, ali očekuje se da padavine budu u okviru proseka, pa ne treba očekivati ekstremno vrelo leto“, zaključio je Goran Mihajlović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter